Napadi Islamske države na Kurde i Iračane

Skupina Islamska država prethodno napala i naftno postrojenje blizu Beijija (AP)

Pripadnici skupine Islamska država, koji žele uspostaviti kalifat na području Iraka i Sirije, ubili su u subotu 16 kurdskih boraca na sjeveru Iraka, gdje su osvojili dva grada, te 30 pripadnika provladinih snaga u drugim dijelovima zemlje, prenose agencije.

Skupina Islamska država prethodno je napala branu i naftno postrojenje blizu Mosula, grada kojeg su osvojili u lipnju, kada je krenula u oštru ofenzivu za uspostavom kalifata na području Sirije i Iraka.

No, kurdske snage raspoređene u toj regiji odbacile su njihov napad, potvrdio je dužnosnik Kurdistanskog patriotskog saveza, prenosi agencija AFP.

Međutim, njemačka agencija DPA javlja da su pripadnici Islamske države preuzeli dva grada koja su držale kurdske snage, u sukobima u kojima je na obje strane najmanje 77 poginulih.

Prvi grad je Zumar, za koji se vjeruje da je prvi većinski kurdski grad koji je pao u ruke Islamske države, a drugi je grad Kas, sjedište naftnih postrojenja koja su pripadnici Islamske države osvojili nakon što su se Kurdi povukli.

Nasilje je izazvalo egzodus civila iz Kurdistana, dodaje DPA.

Borbe i u Siriji

Islamska država želi svoj kalifat proširiti na što veće područje, ali nailazi na otpor vojske i šiita, koji drže glavnu iračku rafineriju u Baijiu, blizu 200 kilometara sjeverno od Bagdada, kao i grad Amirli, blizu 160 kilometara sjeverno od Bagdada, kojeg brane i vojska i šiiti.

Sirijske snage sigurnosti prethodno su ubile najmanje 50 pripadnika Islamske države i Fronta “Al-Nusra”, uz podršku boraca libanskog Hezbollaha, u blizini granice s Libanonom, potvrdio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je da su sukobi Islamske države sa sirijskim snagama sigurnosti trajali tokom noći do rano ujutro, prenio je AFP.

Ohrabreni uspjehom u Iraku, gdje su prošlog mjeseca osvojili veće dijelove zapadnih i sjevernih područja zemlje, pripadnici Islamske države, skupine prethodno poznate kao Islamska država Irak i Levant, pokrenuli su krajem srpnja više napada na vojne pozicije na sjeveru i sjeveroistoku Sirije.

Islamska država Irak i Levant je 29. lipnja objavila kako uspostavlja islamski kalifat na teritoriju Sirije i Iraka, gdje kontrolira velika područja, pri čemu je promijenila ime u Islamska država.

Izvor: Agencije