Assange će izaći tek kad dobije jamstva

Assange suočen s uhićenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, a zbog objave tajni na WikiLeaksu traži ga i SAD (Reuters)

Odvjetnica Juliana Assangea izjavila je u utorak da je “veoma teško” znati kad će 43-godišnji Australac napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, gdje živi zatvoren već 26 mjeseci zbog “velikog broja” sudskih postupaka u tijeku.

Osnivač WikiLeaksa kazao je u ponedjeljak da će “ubrzo” napustiti veleposlanstvo te opovrgnuo medijske informacije o zdravstvenim problemima s plućima i srcem.

Assange nije naveo kada bi se to moglo dogoditi, kao ni razloge ove odluke.

Prema riječima odvjetnice Jennifer Robinson “veoma je teško iznijeti datum” njegova izlaska iz veleposlanstva dok ne dobije jamstvo da neće biti izručen SAD-u.

Poštivanje političkog azila

Otići će “čim se dogovore uvjeti koji bi Julianu omogućili da napusti veleposlanstvo uz poštivanje njegova političkog azila koji ga štiti od opasnosti izručenja SAD-u”, kazala je ona australskom ABC-ju, kako prenosi Hina.

Ona je ukazala da za sada nije jasno kada bi njegov pravni tim mogao početi pregovore za njegov izlazak.

Britanski Foreign office je već nagovijestio da stav tog ministarstva u vezi s Assangeovim slučajem nije promijenjen, a da je, kao i do sada, posvećen pronalasku diplomatskog rešenja, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Robinson je u izjavi australijskim medijima rekla da je dvogodišnji boravak u zatvorenom prostoru značajno utjecao na Assangeovo zdravstveno stanje.

Nije navela o kojim zdravstvenim problemima je riječ, ali je potvrdila da su britanske vlasti odbile zahtjev da se Assangeu omogući bolničko liječenje.

“Ako bi morao napustiti veleposlanstvo zbog bolničkog liječenja, onda bi bio uhićen”, rekla je Robinson.

Traže ga Švedska i SAD

“Riječ je o veoma ozbiljnoj situacija i razlogu zbog kojeg je više od 60 grupa za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta ovaj slučaj uputilo Ujedinjenim narodima s obzirom na utjecaj na Julianovo zdravlje i njegova ljudska prava”, navela je.

Sklonjen od lipnja 2012. u veleposlanstvu Ekvadora, Assange od 18. kolovoza iste godine uživa u “političkom azilu”.

Assange je suočen s uhićenjem po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj, čije su vlasti u srpnju potvrdile nalog za njegovo uhićenje koji i dalje ostaje na snazi.

Njegovo izručenje traži i SAD koji smatra da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji na WikiLeaksu nanesena šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi ga Švedska mogla predati SAD-u.

Izvor: Agencije