Raketiran konvoj s izbjeglicama iz Luganska

Konvoj autobusa s izbjeglicama iz istočnog ukrajinskog grada Luganska pogođen je dok ga je ukrajinska vojska izvodila iz grada.

Službeni Kijev optužuje separatiste, a oni odbacuju odgovornost za napad.

Ukrajinska vojska je objavila da bi u napadu moglo biti mnogo žrtava.

“Teroristi su ispalili projektile Grad na konvoj izbjeglica iz Luganska u blizini naselja Hriaščuvatja i Novosvitlivka… Mnogo je civila ubijeno, među kojima žene i djeca”, rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

Zvaničnik pobunjeničke stranke negirao je odgovornost separatista za napad na izbjeglički konvoj.

“Ukrajinci sami neprekidno bombarduju cestu… Mi nemamo mogućnosti poslati projektile Grad na tu teritoriju”, rekao je zamjenik premijera samoproglašene Donjecke Republike Andrej Purgin.

Pobunjenički mediji prenijeli su, međutim, da su separatisti i ukrajinske snage razmijenili tešku topničku vatru na području kroz koje su se kretali autobusi.

Borbe oko Donjecka

Ukrajinske snage su tokom noći dodatno potisnule proruske snage u borbama oko grada Donjecka, pa su tako okružile gradić Horlivku i preuzele potpunu kontrolu nad nekim manjim mjestima u toj regiji, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Lavrov: Prekogranična paljba

Moskva ima pravo pojačati sigurnosne mjere na svojoj granici zbog neprijateljstava u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, prenosi Itar-Tass.

“Imamo rat na drugoj strani granice, topništvo, avijacija, višecijevni raketni bacači, sve se to doslovno događa nekoliko kilometara od naše granice”, rekao je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova kaže da je bilo mnogo prekogranične paljbe.

“Ne mislimo da je to bilo namjerno. Vjerojatno je to posljedica lošeg gađanja ili loše obuke. Ali to se događa se. Imamo i žrtve i štete s ruske strane granice”, rekao je Lavrov.

“Uglavnom, imamo pravo donijeti odluke vezane uz sigurnost uz našu granicu.”

U saopštenju vojske se navode sumnje da su proruske snage tokom sinoćnjih borbi južno od Donjecka, u blizini sela Novokaterinivka, koristile moćni raketni sistem ruske proizvodnje “Uragan”, što je prvi put u toku sukoba na istoku Ukrajine da je to oružje korišteno, prenio je Reuters.

Ukrajinska vojska nije saopštila da li je u najnovijim sukobima bilo ljudskih žrtava, a proruske snage se još nisu oglasile tim povodom.

“Naselja Malaja Ivanivka i Andrijanivka su u potpunosti očišćena od pobunjenika. Naselje Alčevsk je sada potpuno okruženo, a Horlivka blokirana”, navodi se u saopštenju.

Horlivka, grad sa više od 230.000 stanovnika, koji je od samog početka konflikta pod kontrolom proruskih snaga, ima veliki strateški značaj, pošto se nalazi veoma blizu glavnog puta koji povezuje Donjeck i Lugansk.

Vlada u Kijevu optužuje Rusiju da je omogućila stalni priliv tenkova, raketnih sistema i oklopnih vozila proruskim snagama na istoku Ukrajine, što zvanična Moskva negira.

Ruski konvoj

Nakon razgovora između ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske održanih u nedjelju u Berlinu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je kazao da su “riješena sva pitanja” u vezi sa humanitarnim konvojem poslanim u istočnu Ukrajinu.

Međutim, “nismo u mogućnosti izvijestiti o pozitivnim rezultatima u vezi s postizanjem primirja, niti rješavanjem političkog procesa”, rekao je Lavrov novinarima u Berlinu.

“Potvrdili smo naše stajalište da primirje (…) mora biti bezuvjetno”, dodao je. Međutim, “naše ukrajinske kolege nastavljaju, na nesreću, postavljati uvjete koji su sve više nejasni, kao naprimjer da se osigura neprohodnost granice” između Rusije i Ukrajine, rekao je ruski ministar.

Dodao je kako Rusija nema ništa protiv ambicija Kijeva da uspostavi kontrolu režima prijelaza granice, kako bi on bio što efikasniji.

Kijev je ranije upozorio na to da će biti potrebne duge rasprave “za izlaz iz statusa quo”.

‘Teški razgovori’

Šefovi diplomatija razgovarali su o “stanju u Ukrajini u svim njenim vidovima, pridajući posebnu pažnju zadaćama kojima žele prekinuti vojne akcije i stvoriti uvjete za što brži početak procesa političkog rješenja”, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Po završetku susreta njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier je rekao da je on bio “težak”, ali da je postignut stanoviti “napredak”.

“Bili su to teški razgovori, ali vjerujem i nadam se da smo ostvarili napredak u vezi s nekim pitanjima”, rekao je Steinmeier nakon petosatnog sastanka.

“Mi ćemo, tako smo se sada dogovorili, prvo obavijestiti naše predsjednike vlada i država u našim prijestolnicama, a onda ćemo se u ponedjeljak ili u utorak dogovoriti kako ćemo nastaviti današnji razgovor”, poručio je Steinmeier.

“Cilj je i dalje uspostaviti primirje u Ukrajini i spriječiti daljnje žrtve”, dodao je.

“Teški razgovori, ali mislim i nadam se da smo po nekim tačkama postigli izvjestan napredak”, rekao je Steinmeier poslije razgovora sa svojim kolegama Sergejem Lavrovom, Pavlom Klimkinom i Laurentom Fabiusom.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavel Klimkin rekao je da su razgovori bili komplikovani i kako je potrebno još vremena da bi se u njima načinio pomak.

“Pet sati veoma zamršene diskusije. U svakom slučaju, još mnogo puta po pet sati bit će potrebno da se postigne napredak”, napisao je Klimkin na svom nalogu na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije