Papa: Legitimno je zaustaviti agresiju IS-a

Papa kaže da je voljan posjetiti Irak i pružiti podršku izbjeglicama, ali sada nije najbolji trenutak za to (AP)

Papa Franjo, koji se vratio u Rim sa svog prvog putovanja u Aziju, rekao je da međunarodna zajednica ima pravo intervenirati “kako bi se zaustavila agresija” skupine Islamska država u sjevernom Iraku, ali je naglasio da bi ta operacija trebala biti multilateralna.

Upitan odobrava li američke zračne udare protiv pobunjenika iz skupine Islamska država, koji su nedavno u svojim akcijama na sjeveru Iraka istjerali iz njihovih domova brojne kršćane i pripadnike drugih manjina, Papa je rekao da je akcija SAD-a “legitimna”, prenose agancije.

“U tom slučaju, gdje se dogodila nepravedna agresija, mogu samo reći da je legitimno zaustaviti nepravednog agresora”, rekao je papa Franjo.

Voljan posjetiti Irak

Papa nije želio ostaviti dojam da daje automatsko zeleno svjetlo za zračne napade, ali ih isto tako nije želio isključiti, prenosi Reuters. Također je naglasio da vojna akcija ne smije biti unilateralna.

“Naglašavam riječ ‘zaustaviti’. Ne kažem ‘bombardirajte’ ili ‘ratujte’, nego zaustavite (agresore). Sredstva kojima bi se oni zaustavili treba dobro razmotriti. Zaustavljanje nepravednog agresora je legitimno”, rekao je Papa.

“Jedna nacija ne može sama odlučivati o tome kako zaustaviti agresora”, rekao je Papa.

Poglavar 1,2 milijarde katolika u svijetu to je izjavio tijekom jednosatnog razgovora s novinarima u zrakoplovu kojim se vratio iz Južne Koreje.

Papa je rekao kako je voljan posjetiti Irak i pružiti podršku izbjeglicama i kršćanima na sjeveru te zemlje, ali da misli kako sada nije najbolji trenutak za to.

Proglasivši kalifat na dijelovima iračkog i sirijskog teritorija, skupina Islamska država (IS) natjerala je desetke tisuća kršćana i pripadnika vjerske manjine jezida da napuste svoje domove.

Prema odluci američkog predsjednika Baracka Obame, zračne snage SAD-a od petka pomažu iračkim snagama da od pripadnika skupine Islamska država preotmu najveću branu u zemlji, u blizini Mosula.

Ova odluka se pravda brigom SAD-a za iračko civilno stanovništvo koje bi masovno stradalo u slučaju rušenja brane, ali i za američko osoblje i objekte u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije