Ukrajinske snage okružile Lugansk

Ukrajinska vojska zauzela je policijsku stanicu u Lugansku na istoku Ukrajine i na objektu stanice podignuta je ukrajinska zastava, saopćio je glasnogovornik ukrajinskog informativnog centra Nacionalne sigurnosti i Vijeća odbrane Andrej Lisenko.

“Jučer, poslije borbi za naseljenu oblast Luganska, snage (vojska) su preuzele kontrolu nad objektom Žovtnevij (okrug) policijske stanice i podigle ukrajinsku zastavu”, rekao je Lisenko, prenijela je agencija AFP.

Lisenko je rekao novinarima da je viđeno kako “svježe” rusko vojno naoružanje iz Rusije ulazi u Ukrajinu u posljednjih 24 sata, uključujući raketni sistem “Grad”.

Istovremeno, ruski avionu ugrozili su ukrajinski zračni prostor u 10 navrata, tvrdi Lisenko, dodaje Reuters.

Proruski separatisti srušili su tokom noći ukrajinski borbeni avion MiG-29, kazao je ranije u nedjelju glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga.

Pilot se katapultirao i pronađen je nakon potrage, kazao je glasnogovornik Aleksej Dmitraškivski.

Evropski ministri o krizi u Ukrajini

U Berlinu, u nedjelju navečer je u toku sastanak ministara vanjskih poslova Njemačke, Ukrajine, Rusije i Francuske s ciljem smirivanja ukrajinske krize.

Na njemu se očekuje postizanje dogovora o uvjetima puštanja ruskog humanitarnog konvoja na istok Ukrajine, uz asistenciju Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC).

Proruski separatisti su u subotu saopćili da su uspostavili liniju opskrbe između područja Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine i kao svoj sljedeći cilj objavili borbu protiv ukrajinske vojne blokade grada Luganska, kazao je vođa separatista Andrej Sakartšenko za Interfax.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Stanovnici grada Donjecka, koji broji milion stanovnika, svjedoče o borbama u raznim dijelovima grada.

Ukrajinsko Nacionalno vijeće za sigurnost i odbranu kazalo je kako će se ukrajinske vojne operacije nastaviti još neko vrijeme, jer se područja zemlje pod kontrolom pobunjenika ne mogu vratiti u nekoliko dana.

Ukrajinske snage u međuvremenu stežu obruč oko Horlivke, grada sjeveroistočno od Donjecka, kazao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Inspekcija humanitarnog konvoja

Ruski i ukrajinski graničari i carinski službenici su postigli dogovor da počnu sa inspekcijom prve grupe kamiona, koji su dio ruskog humanitarnog konvoja namijenjenog za istok Ukrajine, saopćili su predstavnici ICRC-a.

Konvoj će iz Rusije otputovati za Ukrajinu pod pokroviteljstvom ICRC-a.

ICRC je, također, saopćio kako još čekaju da dobiju sigurnosne garancije zaraćenih strana na istoku Ukrajine prije nego što konvoj krene. 

Ranije je na zvaničnoj stranici Vlade Ukrajine objavljeno da je Kijev zvanično priznao sadržaj ruskog konvoja namijenjenog građanima istočne Ukrajine u vidu humanitarne pomoći.

Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć je potpisala ukrajinska ministrica za socijalna pitanja Ljudmila Denisova.

Tom Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije ICRC-a Pascal Cuttat.

U tom dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva.

“Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog križa u Ukrajini. Pomoć će u Ukrajinu transportirati predstavnici te organizacije i distribuirati preko kontrolne tačke u Donjecku”, navodi se na stranici Vlade Ukrajine.

Rusija je građanima istočne Ukrajine poslala 2.000 tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona.

U toj pomoći je 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

Prema lokalnim vlastima, humanitarno stanje u dva najveća grada, Donjecku i Lugansku, sve je teže.

Više od 200.000 stanovnika Luganska je bez struje i vode već dvije sedmice, dok je više od 40.000 stanovnika u Donjecku bez struje.

Izvor: Al Jazeera i agencije