Bolnice u Erbilu imaju previše pacijenata

U pojedinim dijelovima sjevernog Iraka broj izbjeglica koje bježe od nasilja je trenutačno veći od broja stanovnika, javne službe su preopterećene, a s najviše problema se suočavaju bolnice.

Al Jazeerina reporterka Jane Arraf izvještava iz jedne od tih bolnica, gdje se osoblje pokušava nositi s ranjenicima koje neprestano dopremaju s bojišnice, ali i s nedostatkom lijekova.

Državne bolnice u kurdskoj regiji i ranije su imale brojne probleme.

Kao jedna od iračkih regija trebali su dobivati lijekove i druge potrepštine od Ministarstva zdravstva u Bagdadu, ali zbog spora između Bagdada i Erbila u vezi sa prihodima od nafte, tvrde dužnosnici, mjesecima nisu dobili ni potrepštine, ni plaće.

„U posljednjih nekoliko mjeseci zbog rata i ekonomske krize nedostaju nam lijekovi i medicinski materijal. Bagdad ih ne šalje ili se pošiljke presreću. Ostalo nam je veoma malo lijekova“, upozorava Saman Barzanji, ravnatelj bolnice u Erbilu.

Osoblje porodilišta pokušava pomoći i raseljenim Iračankama i svojim redovnim pacijenticama. Svima je teško, no isti prizori mogu se vidjeti i u bolnicama širom regije.

„U jednom od tri traumatološka centra u Erbilu ima manje od 200 kreveta. Inače je pun pacijenata ozlijeđenih u nesrećama. Sada su ovdje zbrinuti i mnogi borci Pešmerge ranjeni na bojišnici“, javlja reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera