Dogovor o ruskom humanitarnom konvoju

Ruski i ukrajinski granični čuvari dogovorili su detalje potrebne dokumentacije za prolazak konvoja humanitarne pomoći iz Rusije prema istoku Ukrajine.

Sadržaj kamiona pregledat će se na granici u rostovskoj regiji, no za daljnji napredak konvoja trebat će se uvjeriti da vozila zaista prevoze samo humanitarnu pomoć, a ne oružje. 

Gotovo 270 ruskih kamiona s 1.800 tona humanitarne pomoći od četvrtka se nalazi tridesetak kilometara od graničnog prijelaza Donecka, u ruskom mjestu Kamensk-Šakgtinski, prema podacima Moskve.

Crveni krst, koji treba preuzeti konvoj u Ukrajini i podijeliti humanitarnu pomoć, čekao je dogovor dviju strana da bi pristupio pregledu konvoja.

Lokalni mještani suočavaju se i s problemom nedostatka hrane.

Prema nalogu Vlade Ukrajine, iz Kijeva, Dnjepropetrovska i Harkova – na istok zemlje je stigao 71 kamion s gotovo 800 tona humanitarne pomoći.

“Humanitarna misija je organizirana za distribuciju hrane i osnovnih higijenskih potrepština stanovnicima Luganske regije. Radimo u saradnji s Crvenim krstom. U ovom trenutku stigla su tri konvoja pomoći”, rekao je Sergej Bočkovski, šef Ukrajinske službe pomoći.

“Pomoć ćemo isporučiti ljudima koji žive u oblastima sukoba. U Pervomajsku, Horlivki, Lugansku… Nakon toga želimo pomoći onima koji su se sklonili iz zone sukoba, ali su na to odredište stigli praznih ruku, bez odjeće i osnovnih potrepština”, rekla je Ljudmila Šerbag iz Crvenog krsta.

Žestoke borbe

U međuvremenu, ukrajinske snage preuzele su od proruskih separatista kontrolu nad još tri grada na istoku zemlje: Černigiv kod Luganska, te Bulavinsk i Oleksandrivsk u Donjeckoj oblasti.

Nakon što je Ukrajinska vlada sastavila “crnu listu” na kojoj je 65 ruskih preduzeća i 172 osobe, zbog optužbi da pomažu proruske separatiste u Ukrajini, mnogi previđaju da će ta odluka imati efekat bumeranga. 

“Ako se Kijev nastavi ponašati na način kako to sada radi, mogao bi izazvati potpuni prekid trgovinskih i ekonomskih veza između Ukrajine i Rusije”, smatra Aleksej Pilko iz Euroazijskog centra za komunikacije.

Moskva je već zabranila uvoz sokova i alkohola iz Ukrajine, kao i mlijeka, mliječnih proizvoda te voća i povrća.

Bijela kuća nije mogla potvrditi izvještaje da su ukrajinske snage uništile dio kolone ruskih oklopnih vozila koja je u noći na petak ušla u Ukrajinu, ali je upozorila Moskvu da je bilo kakva intervencija u Ukrajini bez pristanka Kijeva neprihvatljiva, prenose agencije.

Ukrajina je u petak objavila da je uništila dio kolone od 23 ruska oklopna vozila koja su u noći s četvrtka na petak ušla na njenu teritoriju, kao i da su njene snage bile granatirane iz Rusije, prenosi Hina.


Velimir Vukadin o sankcijama Rusiji

“Za sada ne možemo potvrditi te informacije”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

“Dok radimo na prikupljanju informacija, ponovno izražavamo zabrinutost zbog novih upada ruskih i proruskih snaga u Ukrajinu”, dodala je.

 

“Rusija nema pravo slati vozila, ljude niti bilo kakav teret u Ukrajinu, pod bilo kakvim izgovorom, bez pristanka Vlade te zemlje”, istakla je Hayden, pozivajući Rusiju da prestane s provokacijama.

“Eskalacija ruskih aktivnosti kojima se želi destabilizirati Ukrajinu posljednjih sedmica jako je opasna i provokativna. Uključuje slanje tenkova, oklopnih vozila, topova i višecijevnih raketnih bacača (MRL) separatistima.”

“Predsjednik Putin jučer je obećao da će ‘učiniti sve što je u njegovoj moći’ da prekine sukob u Ukrajini. Može početi tako da prekine rusku pucnjavu na Ukrajinu, slanje oružja, novca i pružanje podrške separatistima te zatvori granicu za militante”, poručila je Hayden, a prenosi Reuters.

Potvrda NATO-a

NATO je upad ruskih oklopnih vozila u Ukrajinu potvrdio, no Ujedinjeni narodi i Organizacija za sigurnost u centralnoj Evropi (OSCE) još nisu.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da se “ruski upad” u Ukrajinu dogodio, ali ga nije okarakterizirao kao invaziju.


Ukrajinci žele normalan život

“To samo potvrđuje stalni dotok oružja i ljudi iz Rusije u istočnu Ukrajinu i jasno pokazuje nastavak umiješanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine”, kazao je.

Rusko ministarstvo odbrane, međutim, negira da su ruske snage ušle u Ukrajinu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je u razgovoru s američkim ministrom odbrane Chuckom Hagelom da je Moskva “jako zabrinuta” zbog povećanih aktivnosti NATO-a i zatražio prekid vatre kako bi se u Ukrajinu mogla dostaviti humanitarna pomoć, prenijela je ruska državna agencija RIA, ne precizirajući na kakve zapadne vojne aktivnosti misli.

Pentagon je saopćio da je Hagel tražio pojašnjenja o ruskom humanitarnom konvoju i da mu je “zajamčeno” da u njemu nema ruskih vojnika te da neće poslužiti kao izgovor za intervenciju u Ukrajini.

Zabrinutost Evrope

Zabrinutost zbog eskalacije situacije izrazili su Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije poručili su u petak da će svaku jednostranu rusku vojnu akciju u Ukrajini pod bilo kojom izlikom, pa i humanitarnom, smatrati očitim kršenjem međunarodnoga prava.

Ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova sastat će se u nedjelju u Berlinu zajedno s francuskim i njemačkim kolegama kako bi razgovarali o krizi.

Izvor: Al Jazeera i agencije