U Nigeriji potvrđeno 10 slučajeva ebole

U Nigeriji je potvrđeno 10 slučajeva zaraze ebolom u odnosu na dosadašnjih sedam evidentiranih slučajeva, a od posljedica virusa umrle su dvije osobe, među kojima je i zaraženi liberijski državljanin koji ga je unio u zemlju, rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Onyebuchi Chukwu.

“Do danas je pod nadzor i u izolaciju stavljeno 77 osoba koje su direktno ili preko druge osobe bile u doticaju s virusom ebole”, rekao je Chukwu, prenosi Hina.

Svi zaraženi bili su u kontaktu s Patrickom Sawyerom, koji je po dolasku na aerodrom Lagos 25. jula kolabirao, a nakon nekoliko dana umro od posljedica bolesti. Medicinska sestra koja ga je njegovala bez zaštitne maske, ne znajući o čemu je riječ, također je umrla.

Njemački student u izolaciji u Ruandi

Istovremeno, Ruanda je u izolaciju stavila studenta iz Njemačke koji ima simptome ebole i čekaju se rezultati testova u narednih 48 sati, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Ruande, a prenosi AFP.

Pacijent je njemački student medicine, koji je nedavno boravio u zapadnoafričkoj državi Liberiji, rekla je ministrica zdravlja Ruande Agnes Binagvaho.

Student je imao groznicu i malariju i zbog “100 posto sigurnosti” Ruanda ga je stavila u karantin dok ne stignu rezultati testova, dodala je Binavaho.

Obala Slonovače odgodila je sve avionske linije iz zemalja, kao i letove ka zemljama u kojima je zabilježen virus ebole, javlja Anadolija.

“Do izdavanja nove naredbe, aviokompanije Obale Slonovače odgađaju letove”, navodi se u saopštenju Vlade Obale Slonovače. Međutim, ne navodi se o kojim zemljama je riječ.

Vlada je, također, saopštila da će svim putnicima na aerodromu Felix Houphouet Boigny u Abdjanu biti mjerena temperatura infracrvenim toplomjerom.

Jučer je na sjeverozapadu glavnog grada Obale Slonovače kod Gvinejca dijagnosticirana ebola.

Ministarstvo zdravlja Obale Slonovače poduzelo je mjere opreza u kojima se građanima savjetuje da često peru ruke sapunom, da izbjegavaju rukovanje, kao i grljenje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj umrlih usljed zaraze virusom ebole je dostigao 1.000, a virus je najviše pogodio Gvineju, Sijera Leone i Liberiju.

WHO je prošle sedmice proglasio međunarodnu vanrednu situaciju zbog epidemije ebole.

Virus ebole prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, uzrokujući bol u mišićima, visoku temperaturu, proljev, povraćanje, unutrašnje i vanjsko krvarenje kod oboljele osobe. 

Izvor: Al Jazeera i agencije