Obustava letova aviona tipa IrAn-140

Rouhani: Iranski političari za nesreće krive međunarodne sankcije (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani naložio je da avioni domaćih aviokompanija istog tipa kao onaj koji je pao u nedjelju, usmrtivši najmanje 38 putnika, budu prizemljeni dok se ne obavi istraga o uzrocima pada.

Iranski predsjednik je izjavio saučešće porodicama žrtava srušenog aviona, prenosi AP.

Avion regionalne kompanije Sepahan Air se na letu za Tabas srušio u nedjelju u 09:20 sati po lokalnom vremenu, ubrzo nakon polijetanja s teheranskog aerodroma Mehrabad. Napominje se kako se radi o letjelici “relativno opskurnog ukrajinskog modela”, kakve su i ranije često imale udese.

Zakačio kablove

Iranska državna televizija je saopćila da je avion repom zakačio kablove u blizini jednog stuba dalekovoda prije nego što je pao i zapalio se, prenosi Tanjug.

Jalal Maleki, glasnogovornik teheranske Vatrogasne službe, ističe da je pilot srećom uspio skrenuti avion dalje od obližnje stambene četvrti, jer bi broj žrtava bio znatno veći da je pao na nju.

Pali avion pripada dvomotorcima s propelerom tipa IrAn-140 (odnosno jednoj verziji Antonova), kapaciteta 52 putnika, koji se po licenci sklapaju u Iranu.

Iranska agencija IRNA navodi da je uzrok pada aviona prestanak rada motora.

Stare letjelice

Avionske nesreće su česte u Iranu zbog starih i loše održavanih letjelica. U posljednjih 25 godina više od 2.000 ljudi je poginulo u najmanje 200 udesa aviona u Iranu, podsjeća BBC.

Iranski političari navode da su za to krive međunarodne sankcije, koje sprečavaju domaće avioprijevoznike da kupuju nove avione.

Godinama se, kako kažu izvori u iranskoj avijaciji, avioni održavaju zahvaljujući kupovini dijelova na crnom tržištu, lokalnoj proizvodnji ili korištenju polovnih dijelova rashodovanih letjelica.

Izvor: Agencije