Seul: Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete

Vojska Južne Koreje pretpostavlja da je riječ o raketi tipa 'Scud' (lijevo) (AFP)

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu dvije balističke rakete kratkog dometa u Istočno more, saopćio je Združeni generalštab južnokorejske vojske.

Sjeverna Koreja lansirala je dva projektila u more sa svoje istočne obale, što je nastavak serije testiranja raketa i artiljerije u proteklim danima, objavila je južnokorejska vojska.

“Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa, pretpostavljamo da su tipa Scud, sa lokacije u Hwanghae provinciji na sjeveroistoku”, kazao je južnokorejski glasnogovornik Um Hyo-sik, prenosi novinska agencija Yonhap.

“Projektili su letjeli nekih 500 kilometara, a potom pali u međunarodne vode.”

Ovo lansiranje predstavlja četvrti test koji je izveden u dvije sedmice.

Poruka susjedima i Washingtonu

Zvanični Pjongjang izveo je neuobičajeno veliki broj provjera od početka ove godine, uključujući i lansiranja uoči nedavne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Seulu.

Analitičari smatraju kako su testovi bili oblik protesta zbog činjenice da je Xi prvi lider Kine koji je došao u Južnu Koreju prije nego što je bio u Sjevernoj.

Pjongjang je, također, ljut zbog čestih američko-južnokorejskih vojnih vježbi, a za provjere raketa kratkog dometa smatra se da su poruka susjedima i Washingtonu da se ne miješaju u njegov rad na nuklearnim bombama i drugim odbrambenim potencijalima.

Izvor: Agencije