Merkel: Ozbiljan slučaj dvostrukog agenta

Šef njemačke obavještajne službe upozorio je da se neke njemačke kompanije nalaze na meti kineske industrijske špijunaže (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako su optužbe o tome da je njemački agent radio kao dvostruki špijun za Sjedinjene Američke Države, pokažu li se tačnim, vrlo ozbiljne te su u potpunoj kontradikciji s onim kako bi saradnja između partnera trebala izgledati.

Bijela kuća i State Department do sada nisu komentirali hapšenje 31-godišnjeg zaposlenika njemačke strane obavještajne službe BND.

Prema obavještajnim i političkim izvorima, uhapšeni muškarac je priznao da je prosljeđivao dokumente američkom kontaktu.

Njemački mediji javili su ranije da je uhapšeni slao informacije o istragama njemačke parlamentarne komisije koja se bavi aktivnostima američke i drugih obavještajnih službi u Njemačkoj, što je uključivalo i prisluškivanje mobitela njemačke kancelarke.

Zbog slučaja o kojem je riječ, mogle bi se dodatno zategnuti veze s Washingtonom, koje su se našle na kušnji s prošlogodišnjim otkrićima o prisluškivanju koje je provodila američka Nacionalna sigurnosna agencija.

“Pokažu li se izvještaji tačnima, to će biti ozbiljan slučaj”, kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu s kineskim premijerom Li Keqiangom.

“Ako su optužbe tačne, za mene će to biti u jasnoj kontradikciji s onim što podrazumijevam pod otvorenom saradnjom između agencija i partnera”, dodala je.

Industrijska špijunaža

Istovremeno sa sedmodnevnim posjetom Angele Merkel Kini, gdje će razgovarati o produbljivanju ekonomskih veza dviju zemalja i potpisivanju novih ugovora o saradnji, šef njemačke obavještajne službe upozorio je da se neke njemačke kompanije nalaze na meti kineske industrijske špijunaže.

“Njemačka je protiv toga – bez obzira od kuda takve aktivnosti dolazile”, kazala je Merkel, aludirajući na industrijsku špijunažu.

“Kao država, imamo dužnost štititi svoju ekonomiju… Tu smo i da zaštitimo intelektualno vlasništvo”, rekla je njemačka kancelarka.

Kineski premijer ponovio je navode svoje Vlade kojima opovrgava uključenost u aktivnosti industrijske špijunaže.

“Može se reći da su Kina i Njemačka obje žrtve hakerskih napada, čemu se kineska Vlada rezolutno protivi, jednako kao i upotrebi interneta u krađi trgovinskih tajni i intelektualnog vlasništva”, rekao je Li, dodajući da će se Kina angažirati na dijalogu i konsultacijama kako bi zaštitila sigurnost interneta.

Izvor: Agencije