Azil u EU traži više Balkanaca nego Sirijaca

Cecilia Malmstroem: Ogromna većina građana Zapadnog Balkana striktno se pridržava pravila ustanovljenih bezviznim režimom (EPA)

Građani država Zapadnog Balkana podnijeli su prošle godine više zahtjeva za azil u Evropskoj uniji nego građani Sirije, a Srbija je ponovo prva prema broju azilanata, piše u godišnjem izvještaju Evropske komisije.

“To je vrlo ozbiljno pitanje, koje znatno opterećuje sistem”, rekla je u ponedjeljak novinarima u Briselu evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstroem na predstavljanju izvještaja.

U izvještaju se navodi kako je broj zahtjeva za azil iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i sa Kosova premašio broj zahtjeva iz ratom razorene Sirije, a Srbija je uvjerljivo prva, s oko 22.500 od ukupno oko 78.000 azilanata iz regije.

Broj azilanata iz Srbije je u 2013. godini porastao za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, a u izvještaju se kaže da su oni, kao i azilanti iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, uglavnom romske nacionalnosti.

Izvještaj također bilježi drastičan porast zahtjeva za azil sa Kosova i iz Albanije, uz napomenu da je tu mahom riječ o Albancima.

Privremeno ukidanje bezviznog režima

Malmstroem je rekla da se ogromna većina građana Zapadnog Balkana striktno pridržava pravila ustanovljenih bezviznim režimom, ali da “šačica, koja predstavlja manje od jedan posto”, to zloupotrebljava, radi ekonomskih beneficija koje pruža status azilanta.

“Mi dobro sarađujemo s tim zemljama i sve čine napore da se broj azilanata smanji, ali nažalost, bez mnogo uspjeha”, kazala je komesarka.

Na pitanje jesu li članice EU-a zatražile da se pokrene mehanizam privremenog ukidanja bezviznog režima zemljama iz koje dolaze azilanti, Malmstroem je odgovorila da to još niko nije tražio, ali da takva mogućnost postoji.

“To bi predstavljalo nesretan ishod, jer bi pogodilo poštenu većinu koju sam spomenula”, istakla je.

Ovaj mehanizam usvojen je pošle godine na zahtjev grupe zemalja članica upravo zbog navale azilanata sa Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije