Video: Militanti Islamske države srušili džamiju u Iraku

Militanti grupe Islamska država srušili su poznatu džamiju u Mosulu, u kojoj se, prema vjerovanju, nalazi grob poslanika Junusa, odnosno biblijskog proroka Jone.

Mosul je prethodno napustila većina kršćanske populacije.

Pripadnici ove pobunjeničke grupe digli su u zrak i svetilište jedne sufijske frakcije u Kirkuku.

Džamija poslanika Junusa, izgrađena u četrnaestom vijeku, bila je mjesto suživota muslimana i kršćana. Srušena je pod izgovorom da je mjesto odmetništva od vjere, a ne mjesto bogoslužja.

Pobunjenička grupa je protjerala kršćane Mosula, koji su, prema nekim studijama, najstarija kršćanska zajednica na svijetu, nakon što su im ponudili ultimatum da prihvate islam, plate glavarinu ili budu pogubljeni.

Većina kršćana odlučila se za iseljenje u Erbil i druga mjesta na sjeveru Iraka, ostavljajući za sobom domove i crkve.

Grupa Islamska država ranije je bila poznata kao Islamska država Iraka i Levanta (ISIL)

ISIL je 29. juna objavila da uspostavlja islamski kalifat na teritoriji Sirije i Iraka, gdje kontrolira velike dijelove teritorije, i tada je promijenila ime u Islamska država.

Formiranje vlade

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je istakao kako je UN vrlo zabrinut zbog situacije u Iraku, koja traje već nekoliko mjeseci, navodi agencija Anadolija.

“Zabrinuti smo zbog trenutne sigurnosne situacije u Iraku. Zbog sukoba u zemlji oko milion osoba je promijenilo mjesto prebivališta. UN sa velikom zabrinutošću prati situaciju na terenu”, rekao je Ban nakon sastanka sa predsjednikom Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka, Mesudom Berzanijem.

Na kraju je naglasio kako irački političari što prije moraju formirati vladu kako bi se riješila kriza u zemlji.

“Političke partije u Iraku u okviru Ustava trebaju formirati legitimnu vladu i riješiti pitanje sigurnosti u zemlji. Svaki dan u zemlji gine na desetine žena i djece. To se mora zaustaviti”, kazao je Ban.

Upozorio je da su manjinske grupe u Iraku posebno izložene opasnosti i napadima naoružanih grupa u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije