Afganistan: Ubijena četiri strana policajca

Policija istražuje na koji način je samoubica mogao ući u kamp (AP)

Najmanje četiri strana policajca su poginula, a šestoro je ranjeno kad je rano u utorak bombaš samoubojica uletio motociklom punim eksploziva u policijski punkt u predgrađu Kabula, a odgovornost za napad su preuzeli talibani, priopćile su tamošnje vlasti.

Agencija Reuters prenosi da se napad dogodio kod kabulskog aerodroma i da su ubijena trojica stranih savjetnika i njihov afganistanski prevoditelj, objavila je policija.

Zamjenik ministra policije, general Mohammad Ayoub Salangi izjavio je da je meta bombaša bio punkt u kome se nalazi osiguranje inozemnih savjetnika koji rade za afganistansku Vladu, prenosi Tanjug.

U tom predgrađu se nalazi i ured zamjenika ministra policije zaduženog za borbu protiv trgovine narkoticima.

Istraga o ulasku u kamp

“Naše prve informacije pokazuju da se eksplozija dogodila u jednom stranom kampu, četiri osobe su ubijene, a šest je ranjeno”, izjavio je za AFP general Zahir Zahir, šef policije u Kabulu.

Najib Danish, pomoćni glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, ranije je precizirao da “kamp u kojem se dogodio incident pripada odjelu za borbu protiv droge Ministarstva unutarnjih poslova, ali ne znamo jesu li oni koji su ubijeni bili savjetnici Ministarstva”.

Glasnogovornik policije rekao je da je napadač uspio doći do ulaza u punkt, gdje je aktivirao eksploziv.

General Zahir je precizirao da su “stranci imali vježbe u kampu”.

Dodao je da policija istražuje na koji način je samoubojica mogao ući u kamp.

Nacionalnost ubijenih policajaca još nije priopćena, prenosi AP.

Talibani: 15 mrtvih i ranjenih

Glasnogovornik afganistanskih talibana Zabihullah Mujahid je u priopćenju za javnost preuzeo odgovornost za napad.

“U uspješnom napadu blizu 15 okupatorskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, a mnoga vozila su oštećena”, priopćio je Mujahid, no taj broj poginulih i ranjenih nije službeno potvrđen.

Napadač je nosio uniformu afganistanske policijske obavještajne službe. 

Talibani u Afganistanu najčešće u svojim napadima koriste eksplozivne naprave koje kriju na putevima duž ruta koje koriste afganistanske i NATO snage, kao i Vladini dužnosnici, podsjeća agencija.

Napad je izvršen u kontekstu obnovljenog nasilja u Afganistanu, gdje je nekoliko smrtonosnih napada izvedeno posljednjih dana, prenosi Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije