U Iraku ove godine ubijeno 5.576 civila

Brojna su kršenja ljudskih prava od strane grupe Islamska država, kao i iračkih sigurnosnih snaga i pridruženih grupa (Reuters)

U nasilju u Iraku poginulo je više od 5.500 civila tijekom prvih šest mjeseci 2014. godine, objavili su Ujedinjeni narodi.

Taj vremenski period korespondira s ofenzivom grupe Islamska država i drugim sunitskim borcima koji su zauzeli veliki dio sjevernog i zapadnog Iraka, prenosi Tanjug agenciju AP.

U izvještaju objavljenom u petak, Misija UN-a u Iraku je navela da je najmanje 5.576 civila ubijeno, dok je 11.665 osoba ranjeno u Iraku od početka godine.

U cijeloj 2013. godini je, kako navodi UN, ubijeno više od 7.800 civila.

To je bio najveći godišnji broj poginulih nakon više godina.

Kršenja ljudskih prava

U novom izvještaju su navedena i kršenja ljudskih prava od strane grupe Islamska država, kao i iračkih sigurnosnih snaga i pridruženih grupa.

U Iraku trenutačno vlada najveće nasilje od vjerskog sukoba sunita i šiita 2006. i 2007. godine.

Sunitska organizacija Islamska država (nekadašnja Islamska država u Iraku i Levantu) na čelu je oružanih grupacija koje su preuzele kontrolu nad velikim dijelom teritorija u Siriji i Iraku.

Pobunjenici su 10. lipnja stavili pod kontrolu grad Mosul, drugi po veličini u Iraku, s blizu 1,8 milijuna stanovnika.

Nakon toga Islamska država je proglasila uspostavu kalifata, što je država kojom vlada jedan vladar, ne mareći za međudržavne granice.

Kalifa, odnosno vladar kalifata, je Abu Bekr al-Baghdadi, koji je bio vođa ISIL-a, a sada je na čelu Islamske države.

Još nema sjednice Parlamenta

Irački Parlament još nije održao sjednicu na kojoj bi se pokrenulo pitanje formiranja nove vlade, od koje se očekuje suprotstavljanje sunitskim pobunjenicima predvođenim grupom Islamska država.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je nedavno da je kurdski politički blok obustavio aktivnosti u Vladi Iraka, iz prosvjeda zbog izjave premijera Nourija al-Malikija da Kurdi u sjevernom autonomnom kurdskom području pružaju utočište pobunjenicima.

Kurdske snage su tijekom proteklih nekoliko mjeseci zauzele teritorij na sjeverozapadu Iraka, koji je iračka vojska napustila pred naletima suntinskih pobunjenika, predvođenih grupom Islamska država.

Lider iračke autonomne kurdske regije Masoud Barzani početkom srpnja je najavio da će Kurdi u idućih nekoliko mjeseci održati referendum o neovisnosti.

Izvor: Agencije