Ministri Kurdi obustavili aktivnosti u Vladi

Hoshyar Zebari je izjavio da kurdski ministri u Vladi Iraka obustavljaju svakodnevne aktivnosti u vođenju svojih ministarstava (Reuters)

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je u petak da je kurdski politički blok obustavio aktivnosti u Vladi Iraka iz prosvjeda zbog izjave premijera Nourija al-Malikija da Kurdi u sjevernom autonomnom kurdskom području pružaju utočište pobunjenicima.

“Obustavili smo sve aktivnosti u Vladi”, kazao je Zebari, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kurdi su u četvrtak priopćili da više neće sudjelovati na sastancima Vlade.

Kako je Zebari izjavio, kurdski ministri u iračkoj Vladi obustavljaju svakodnevne aktivnosti u vođenju svojih ministarstava, a riječ je o njegovom ministarstvu, te ministrima trgovine, migracije, zdravstva i zamjeniku premijera.

Malikijeve optužbe

Uz to, u petak su se i kurdski zastupnici povukli iz Parlamenta Iraka, kao odgovor na to što je premijer Maliki optužio Kurde da štite pobunjenike.

Glasnogovornik Masouda Barzanija, lidera iračke autonomne kurdske regije, izjavio je u četvrtak da je premijer Maliki “postao histeričan” i da treba podnijeti ostavku, nakon što je optužio Kurde u sjevernoj autonomnoj kurdskoj oblasti da pružaju utočište pobunjenicima.

Maliki je “postao histeričan i izgubio je ravnotežu”, navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Predsjedništva na engleskom jeziku, prenio je AFP.

U priopćenju se dalje navodi da se premijer Iraka treba ispričati iračkom narodu i podnijeti ostavku.

Iako podrška kurdskih stranaka u Parlamentu nije neophodna za formiranje nove vlade, Kurdi su od ključnog značaja za održavanje ujedinjenog fronta protiv sunitskih pobunjenika.

Kurdi zauzeli dva nalazišta nafte

Irački Kurdi, čiji se sukobi sa središnjom Vladom u Bagdadu sve više zaoštravaju, preuzeli su kontrolu nad dva nalazišta nafte u toj zemlji, priopćilo je iračko Ministarstvo energetike.

Snage Kurda su preuzele proizvodna postrojenja na nalazištima Bai Hasan i Kirkuk na sjeveru Iraka, navodi se u priopćenju, kako prenosi Tanjug. 

Kurdske snage su tijekom proteklih nekoliko mjeseci zauzele teritorij na sjeverozapadu Iraka, koji je iračka vojska napustila pred naletima suntinskih pobunjenika, predvođenih grupom Islamska država, ranije poznatom pod nazivom Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije