SAD šalje nove vojne snage u Irak

Zadatak američkih vojnika u Iraku bit će i obuka lokalnih snaga (AFP)

Sjedinjene Američke Države ponovno će pojačati vojno prisustvo u Iraku slanjem gotovo 300 dodatnih vojnika u tu zemlju, te angažiranjem helikoptera i bespilotnih letjelica, potvrdio je Pentagon.

Predstavnik američkog Ministarstva obrane, kontraadmiral John Kirby, prenio je kako je u Irak već stiglo pojačanje od 200 američkih vojnika koji će ojačati sigurnost Američkog veleposlanstva u Bagdadu i međunarodnog aerodroma.

Preostalih 100 vojnika bit će angažirano u Bagdadu na pružanju sigurnosti i logističke podrške.

Predsjednik Barack Obama rekao je sinoć da u Irak šalje još blizu 200 vojnika sa ciljem da zaštite Amerikance i Veleposlanstvo u Iraku, prenio je AP.

Agencija ukazuje na to da će time broj američkih vojnika u Iraku dostići brojku od njih najmanje 800, uz napomenu kako je njihov zadatak obuka lokalnih snaga, osiguranje Veleposlanstva i zaštita američkih interesa.

Obama je o tome obavijestio vođe Senata.

Prema njegovim riječima, isključeno je slanje borbenih snaga u Irak, ali će one biti opremljene za borbu, te je ponovio kako je njihov zadatak zaštita američkih građana i imovine kad je to potrebno.

Obama je rekao kako će američki vojnici ostati u Iraku sve dok se sigurnosno stanje ne poboljša.

Za SAD halifat ne znači ‘ništa’

Najmanje 2.000 ljudi poginulo je tokom lipnja u Iraku, gdje pobunjeničke snage okupljene u Islamsku državu (prethodno Islamska država Irak i Levant) vode silovitu ofenzivu u kojoj su zauzeli dijelove Iraka i Sirije, proglasivši to područje kalifatom.

Proglašenje kalifata za SAD, kako je poručeno iz Washingtona, ne znači „ništa“.

Dok je po službenim podacima u sukobima u lipnju poginulo 1.922 ljudi, što je od 2007. najveći broj žrtava u jednom mjesecu, Irački parlament sazvan nakon travanjskih izbora treba u utorak zasjedati kako bi pokrenuo proces formiranja nove vlade.

U inozemstvu i u samom Iraku sve su češći pozivi da se sastavi vlada nacionalnog jedinstva, koja će zamijeniti vladu Nourija al-Malikija, zbog toga što nailazi na sve veća osporavanja, budući da se zemlja, oslabljena višegodišnjim sektaškim podjelama, našla na rubu ponora.

Sjedinjene Države su pozvale iračke čelnike da se „dogovore o imenovanjima na glavne dužnosti“.

Pritom su glatko odbile proglašenje kalifata na području od Alepa na sjeveru Sirije do Dijale na istoku Iraka.

„Već smo viđali takve formule (…). Ta izjava ne znači ništa za stanovništvo Iraka i Sirije“, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki, dodajući da Islamska država time samo pokušava „pomoću straha kontrolirati stanovnike“.

Izvor: Agencije