Porošenko položio predsjedničku zakletvu

Ukrajinski 'kralj čokolade' izabran je većinom glasova na predsjedničkim izborima 25. maja (EPA)

Petro Porošenko prisegnuo je kao novi ukrajinski predsjednik, ohrabren potporom Zapada, ali suočen s krizom u odnosima s Rusijom koja je anektirala ukrajinski poluotok Krim, dok proruski separatisti kontroliraju velike dijelove istočne Ukrajine, prenose agencije.

“Prisežem da ću svim svojim snagama braniti suverenost i neovisnost Ukrajine”, rekao je 48-godišnji Porošenko na svečanosti u Parlamentu Ukrajine u Kijevu.

Porošenko je u svom vrlo emotivnom obraćanju, koje su zastupnici pozdravili ovacijama, naglasio da se Ukrajina nikada neće odreći Krima.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Krim je bio i uvijek će biti ukrajinski. Ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i učinit ću sve za jedinstvo Ukrajine”, rekao je Porošenko u svom inauguralnom govoru.

Ratne zone nakon izbora

Pozvao je separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će jamčiti siguran povratak ruskih boraca kući, obećavši imunitet “svima koji nisu okrvarili ruke”.

Najavio je kako je spreman odmah potpisati ekonomski dio sporazuma o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji te podržao inicijativu za održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Ukrajinski “kralj čokolade” izabran je većinom glasova na predsjedničkim izborima 25. svibnja, tri mjeseca nakon što je njegov proruski prethodnik Viktor Janukovič svrgnut nakon višemjesečnih uličnih prosvjeda.

U roku od nekoliko tjedana Rusija je anektirala Krim, izazvavši najveću krizu u odnosima sa Zapadom od kraja Hladnog rata.

Nakon Porošenkove pobjede, Vladine snage intenzivirale su kampanju protiv separatista na istoku zemlje, koji to područje žele priključiti Rusiji.

Ubijen pomoćnik predsjednika u Donjecku

Nepoznati napadači ubili su u centru Donjecka jednog od pomoćnika predsjednika Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina, potvrđeno je iz Informativne službe predsjednika DNR.

Nepoznate osobe pucale su na automobil u kome se nalazio Pušilinov pomoćnik Maksim Petruhin. Poginuo je na licu mjesta, prenosi Glas Rusije.

Proruski pobunjenici uzvratili su na te napade te pretvorili dijelove istočnih pokrajina u ratne zone.

Neokaljan skandalima

Večer uoči inauguracije, u petak, Porošenko se u Francuskoj nakratko susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te izrazio zadovoljstvo početkom dijaloga s Rusijom, ocijenivši da postoje dobri izgledi da on završi uspješno.

Oligarh Porošenko nije povezan ni s jednom strankom i vatreni je zagovornik ukrajinskog približavanja EU-u.

“Kralj čokolade”, vlasnik najveće ukrajinske tvornice slatkiša Rošen, gorljivo je podržavao Narančastu revoluciju 2004. godine i bio je neko vrijeme ministar vanjskih poslova u vladi Julije Timošenko, koju je sada uvjerljivo porazio u prvom krugu izbora.

Porošenko je iskusna i poznata politička osoba u Ukrajini. Osim što je bio dijelom prozapadne vlade kao šef diplomacije, bio je i ministar gospodarstva u proruskoj vladi Janukoviča.

Uspio se izvući neokaljan od bilo kakvih značajnijih političkih skandala.

Izvor: Agencije