Kairo: U eksploziji poginula dva policajca

Eksplozija se desila nekoliko dana nakon što je oružana grupa Ajnad Misr objavila kako planira seriju bombaških napada u tom području (AP)

Dva egipatska policajca poginula su, a nekoliko povrijeđeno u eksploziji nedaleko od predsjedničke palače u kairskom distriktu Heliopolis, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te države.

Snage sigurnosti su pokušavale demontirati improviziranu bombu pronađenu na raskrsnici blizu predsjedničke palače u ponedjeljak, kada je detonirala druga bomba, piše u saopćenju Ministarstva.

Eksplozija se desila nekoliko dana nakon što je oružana grupa Ajnad Misr (Vojnici Egipta) objavila kako planira seriju bombaških napada u tom području, sa snagama sigurnosti kao ciljevima.

Grupa je obustavila misije zbog zabrinutosti za civile, ali nije uspjela otkloniti bombe, a u saopćenju je pozvala na oprez zbog uređaja.

Ajnad Misr je svoje postojanje zvanično objavio u januaru, saopćivši kako će ciljati vlasti nakon što je vojska zbacila izabranog predsjednika Muhameda Mursija iz Muslimanske braće prošle godine.

Osam osoba je povrijeđeno u prošlosedmičnoj seriji eksplozija u kairskoj podzemnoj željeznici, prvim napadima otkako je Abdul-Fattah al-Sisi ovog mjeseca postao predsjednik.

Oružane grupe često su napadale policijske i vojne snage od kada je zbačen Mursi.

Hiljade pristalica Muslimanske braće su uhapšene, a stotine su ubijene.

Muslimanska braća negiraju bilo kakvu povezanost s nasiljem.

Pozivi na proteste

Širom Egipta danas su održani protesti protiv državnog udara i egipatskog predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija, javlja agencija Anadolija.

Egipćani u gradovima Es-Sarkiyye, Dimyat i Kefer Seyh protestirali su protiv Sisija, a i pozvali na masovne proteste 3. jula, na godišnjicu državnog udara u Egiptu.

Protesti su održani i u Aleksandriji. Demonstranti su uzvikivali slogane protiv predsjednika Sisija, koji je izabran na izborima održanim u maju ove godine.

Nosili su transparente i slike svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Egipat je u julu prošle godine bio poprište vojnog udara, kojim je s vlasti svrgnut legalno izabrani predsjednik Mursi, a u maju ove godine održani su predsjednički izbori na kojima je pobjedu izvojevao general Sisi.

Izvor: Agencije