Ukrajina tuži Rusiju zbog pripajanja Krima

Ruski zvaničnik rekao je kako nije iznenađen tužbama, da Rusija ima argumente i da se treba dobro pripremiti (AP)

Ukrajina je podnijela dvije tužbe protiv Rusije Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog pripajanja Krima, naveo je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a objavljeno je na internetskoj stranici Vlade te zemlje, prenosi Tanjug.

Reagirajući na to, predsjednik odbora za građansko, kazneno i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume (donjeg doma parlamenta) Pavel Krašeninkov rekao je agenciji Itar-Tass da Rusija ima sve argumente i mogućnosti za obranu svoje pozicije pred Europskim sudom za ljudska prava u mogućem sporu zbog ukrajinske tužbe.

Rusija: Nismo iznenađeni

Krašeninkov je rekao da nije iznenađen što čuje za takvu tužbu. “Trebali su misliti bolje kada su organizirali Majdan (središnji kijevski Trg neovisnosti, mjesto masovnih prosvjeda) i svrgnuli legalno izabranog predsjednika”, naveo je on.

“Kada je riječ o Krimu, oni (stanovnici) su prvo proglasili neovisnost, a onda održali referendum o pristupanju Rusiji. U takvom slučaju, sa stanovišta međunarodnog prava, sve je jasno. Ali kako su kijevske vlasti sada u situaciji kada moraju pokazati svoju moć, oni pokušavaju to učiniti”, rekao je Krašeninkov.

Ruska ministarstva vanjskih poslova i pravde, prema njegovim riječima, trebaju se pripremiti za te tužbe. “Imamo sjajne stručnjake u ovim područjima i ja mislim da će savršeno moći nositi se s ovim zadacima.”

Specijal: Kriza u Ukrajini

Na pitanje hoće li Europski sud za ljudska prava biti nepristran kada je riječ o ukrajinskoj tvrdnji, rekao je da bi, ako se govori o sudu, trebala postojati pretpostavka pravde.

“Važno je da je naša strana dobro pripremljena. Imamo sve argumente u ovom pitanju. I mi svi smo očevici povijesti”, kazao je predsjednik odbora za građansko, kazneno i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume.

OSCE smanjuje broj posmatrača 

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) smanjit će iz sigurnosnih razloga broj svojih promatrača u istočnim ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, priopćio je u utorak glavni tajnik OSCE-a Lamberto Zannier.

Zanijer je novinarima rekao da će OSCE nastaviti nadzirati istočne ukrajinske regije koliko je to moguće, ali da u ovom trenutku mora izmjestiti svoje promatrače iz Donjecka na sigurnija mjesta, kao što su Harkov, Kijev i Dnjepropetrovsk, koji će od tamo moći nastaviti obavljati svoje promatračke zadatke.

Zannier je najavio i da će broj promatrača OSCE-a biti smanjen i u Lugansku, prenosi Tanjug agenciju Itar-Tass.

“Ovo nije politički potez, već privremena mjera uvedena iz sigurnosnih razloga”, objasnio je.

Dvije skupine promatrača OSCE-a nestala su prošlog tjedna u regijama Donjeck i Lugansk, a potraga za njima još traje.

OSCE: Promatrači su živi

“Činjenica da OSCE ne može stupiti u kontakt sa svojim promatračima stvara negativan utjecaj na način na koji se OSCE nosi s operacijom u Ukrajini. U svakom slučaju, to ne utječe na našu nazočnost u tim mjestima jer ćemo mi tamo ostati”, istakao je Zannier.

Naglasio je da OSCE zna da su nestali članovi promatračke misije živi i nazvao ih taocima, ali nije želio reći s kime OSCE vodi pregovore o njihovom oslobađanju, što smatra prioritetom.

OSCE je 26. svibnja izgubio kontakt s prvom skupinom promatrača koji su se nalazili u južnom dijelu regije Donjeck, dok je naoružana skupina otela još četvoro promatrača i ukrajinskog prevoditelja 29. svibnja na kontrolnoj točki u Severodonjecku, podsjeća ruska agencija.

Misija OSCE-a u Ukrajini ima 280 članova, od kojih su gotovo 200 promatrači. Mandat misije odobren je 21. ožujka, kada je odlučeno da se poveća na 500 promatrača.

Izvor: Agencije