Irak: Najžešće borbe oko Kirkuka

Nemiri na sjeveru Iraka i dalje traju, a trenutno se najžešće borbe vode u mjestu Beshir u Kirkuku, koje već tri sedmice kontrolišu sunitski pobunjenici predvođeni grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), javlja reporter agencije Anadolija.

Mjesto Beshir nalazi se 20 kilometara južno od centra Kirkuka, poznato je i kao “Turkmensko selo”. Operaciju vraćanja kontrole nad njim pokrenuli su pripadnici Brigade “Bedr”.

Grupa od najmanje 100 pripadnika Brigade “Bedr” rano jutros počela je operaciju kako bi vratila kontrolu nad mjestom Beshir. Neposredno pred pješadijski napad i pokušaj prodora u selo pripadnici Bedra su prvo izvršili artiljerijske napade na uporišta ISIL-a.

Sukobi su u toku, a svi prilazi tom mjestu su blokirani, pa se ne znaju podaci o ljudskim gubicima.

Brigada “Bedr” djeluje kao vojni ogranak Vrhovnog vijeća islamske revolucije Iraka, čiji lider je šiitski vođa Ammar al-Hekim.

Riječ je o grupi koja je u doba Iransko-iračkog rata bila na strani Irana, a koja je od 2006. godine pod okriljem iračkih snaga odbrane. Njihovo sjedište je u Kerbeli, a pretpostavlja se da broji blizu 12.000 vojnika, izvještava agencija Anadolija.

Ruski borbeni avioni

Prvih pet ruskih borbenih aviona “suhoj-25” dopremljeno je u Irak u cilju jačanja borbenih sposobnosti iračke avijacije, potvrdilo je Ministarstvo odbrane u Bagdadu.

“Prvih pet vojnih aviona u subotu ujutro sletjelo je na različite vojne aerodrome”, rekao je za iračke medije zastupnik Iračkog parlamenta Abbas al-Bayati.


Borci ISIL-a nisu jedini pobunjenici u Iraku

To je zvanično potvrdio i glasnogovornik Iračkog ministarstva odbrane Mohammed al-Askari.

Ranije ove sedmice, irački premijer Nouri al-Maliki je otkrio da je Irak kupio avione i helikoptere od Rusije i Bjelorusije kako bi pomogli u borbi protiv sunitskih pobunjenika iz Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Istovremeno je kritikovao SAD što mu je potrebno toliko mnogo vremena da isporuči avione F-16 koje je Irak kupio od Washingtona.

Kako iz Bagdada izvještava reporter Al Jazeere Imran Khan, potez kupovine ruskih aviona bio je prijekor upućen SAD-u, koji je iračkim vlastima obećao F-16 borbene avione.

„Vlada je bila frustrirana zbog kašnjenja u njihovoj isporuci“, javio je Khan.  

Zvaničnici iz iračke avijacije saopćili su da će avioni biti spremni za tri ili četiri dana. Međutim, Iračani traže tehničku pomoć i dijelove kako bi oni bili u funkciji.

„Iračani posjeduju rakete Hellfire koje nisu kompatibilne sa ovim ruskim avionima“, izvijestio je Khan. 

Britanski mediji navode da je Bagdad kupio remontovane ruske vojne avione za 500 miliona dolara.

Iran ‘spreman pomoći’

Pobunjenici su u protekle tri sedmice u ofanzivi osvojili velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

U međuvremenu je Iran saopćio da je spreman pomoći Iraku u borbi protiv oružane pobune korištenjem istih metoda koje je primijenio protiv opozicijskih snaga u Siriji, izjavio je iranski general Massoud Jazayeri, dajući naznake da Teheran nudi preuzimanje veće uloge u borbi protiv pobunjenika.

Jazayeri, zamjenik načelnika Glavnog štaba Iranske vojske, rekao je za iransku televiziju Al-Alam da će iranski odgovor na ISIL biti “određen i ozbiljan”.

“Iran je rekao iračkim zvaničnicima da je spreman pružiti im…. istu pobjedničku strategiju korištenu u Siriji protiv terorista”, kazao je.

“Sa Sirijom smo, također, objavili da nećemo dopustiti teroristima koje su unajmile strane obavještajne službe da vladaju i upravljaju sirijskim narodom. Imat ćemo isti pristup s Irakom”, istaknuo je general.

Iran je potrošio milione dolara pomažući svom savezniku, sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Stotine iračkih vojnika poginulo je u borbama protiv pobunjenika, otkako su pripadnici ISIL-a pokrenuli ofanzivu 9. juna.

Ujedinjeni narodi su objavili da je više od 1.000 ljudi, većinom civila, ubijeno u borbama.

Izvor: Al Jazeera i agencije