Počeli izbori u Libiji, nasilje ne jenjava

U Libiji je u srijedu počelo glasovanje za novi saziv parlamenta, koje se smatra ključnim za budućnost zemlje pogođene višemjesečnim političkim kaosom i sve većim neredima, a riječ je o trećim izborima otkad je prije tri godine svrgnut dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Više od 4.400 birališta diljem zemlje otvoreno je u srijedu ujutro u 6:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a blizu 1,5 milijuna registriranih glasača bira između 1.628 kandidata koji se bore za 200 mjesta u Općem nacionalnom kongresu, odnosno parlamentu, prenosi Tanjug.


Bernard Smith o evakuaciji Turaka iz Libije

Potrebna funkcionalna vlast

Neizvjesno je hoće li se glasovanje moći održati na istoku zemlje, koji je pogođen nasiljem, navodi AP.

Ovi izbori predstavljaju ključan korak u tranziciji Libije bogate naftom, koja se nalazi u dubokom političkom kaosu i nestabilnosti, uglavnom uslijed odsustva snažnih vojnih i policijskih snaga, ocjenjuje američka agencija, uz podsjećanje da su uzastopne tranzicijske vlade ovisile o milicijama kako bi osigurale sigurnost.

Otkako je Gaddafi svrgnut, Libija je održala parlamentarne izbore 2012, a prošle godine izabrala je vijeće od 60 članova za izradu novog ustava.

Toj sjevernoafričkoj zemlji je prijeko potrebna funkcionalna vlada i parlament kako bi nametnula vlast teško naoružanim bivšim pobunjenicima, milicijama i plemenima koji su pomogli u svrgavanju Gaddafija, ali koji sada prkose državnoj vlasti, navodi Reuters.

Smanjena proizvodnja nafte

Libija se, također, hvata ukoštac s proračunskom krizom, nakon što je val prosvjeda naoružanih milicija na naftnim poljima i brodogradilištima znatno smanjio proizvodnju nafte.

Zapadni partneri Libije nadaju se da će izbori potaknuti obnovu održive države i doprinijeti premošćivanju podjela između zapadnih regija zemlje, kojima je Gaddafi nekada bio naklonjen, i zanemarenog istoka, gdje mnogi traže autonomiju i veći udio u naftnom bogatstvu zemlje.

S druge strane, mnogi Libijci strahuju da će izbori donijeti samo još jedan prijelazni parlament, dok specijalno tijelo za sastavljanje novog ustava još nije završilo posao, ostavljajući otvorena pitanja o tome kakvu će vrstu političkog sustava Libija na kraju usvojiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije