Nova Vlada Egipta položila zakletvu

Vlada je zakletvu položila pred novim predsjednikom Abdul-Fattahom al-Sisijem (EPA)

Nova Vlada Egipta, na čelu s premijerom Ibrahimom Mahlabom, položila je zakletvu u utorak ujutro u Kairu.

Trideset i četiri ministra su, zajedno s premijerom Mahlabom koji je posljednjih pet mjeseci bio na dužnosti privremenog premijera, položili zakletvu pred novim šefom najbrojnije arapske države Abdul-Fattahom al-Sisijem, u ceremoniji koju je direktno prenosila televizija.

U novoj Vladi je trinaest novih ministara, dok su ostali već bili u prijelaznoj, koja je bila formirana nakon što je početkom jula 2013. godine svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi, prenosi Hina.

Među najznačajnijim promjenama u Vladi jeste i ona na mjestu šefa diplomatije na koje je imenovan bivši ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Sameh Shukri, koji je na toj dužnosti zamijenio dosadašnjeg ministra Nabila Fahmyja.

Bivši načelnik Generalštaba egipatske armije Al-Sisi položio je ranije ovog mjeseca zakletvu za novog predsjednika Egipta na ceremoniji koju je obilježilo slabo prisustvo zapadnih saveznika, zabrinutih zbog gušenja opozicije poslije svrgavanja legalno izabranog predsjednika Muhameda Mursija prošle godine.

Al-Sisi je uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca, sa osvojenih 97 posto glasova.

Izborima su prethodile tri godine nemira koji su počeli izbijanjem narodne pobune u kojoj je sa vlasti svrgnut tadašnji predsjednik Hosni Mubarak.

Strah protivnika

Al-Sisijevi protivnici strahuju da će se Egipat pod njegovom vlašću vratiti u autokratski režim, gori nego u vrijeme Hosnija Mubaraka.

Nakon što je Al-Sisi smijenio Mursija i postao de facto lider Egipta, snage sigurnosti su krenule u jednu od najoštrijih kampanja protiv Muslimanske braće tokom 86 godina koliko postoje.

Poslije Mursijevog svrgavanja poginulo je više od 1.400 ljudi, a hiljade su uhapšene.

Al-Sisi je uoči izbora izjavio da je “nacionalna sigurnost” važnija od demokratskih sloboda.

Novi egipatski predsjednik obećao je da će na vrhu njegovih prioriteta biti sigurnost i obnavljanje posrnule državne ekonomije.

Egipat je u žiži svjetske javnosti bio tokom proslave Al-Sisije inauguracije, kada je silovana studentica na trgu Tahrir. Videosnimak žene koju grupa muškaraca seksualno zlostavlja tokom slavlja nakon inauguracije novog egipatskog predsjednika, znak je ”epidemije nasilja”, kazali su egipatski aktivisti, ali smatraju da će biti teško zaustaviti takve napade.

Egipatska policija uhapsila je sedmoricu muškaraca osumnjičenih da su seksualno zlostavljali ženu i skinuli je golu tokom slavlja na kairskom trgu Tahrir.

Uhapšeni su nakon što je na društvenim mrežama objavljen videosnimak koji pokazuje kako tokom noći golu ženu vuku kroz veliku grupu ljudi prema kolima hitne pomoći.

Snimak je izazvao oštre osude javnosti u Egiptu i širom svijeta.

Izvor: Agencije