Sa kozačkim borcima na ratištu u Ukrajini

Uz istočnu granicu Ukrajine nalaze se uporišta proruskih separatističkih boraca. Kozački komandanti preuzeli su kontrolu nad mnogim pograničnim gradovima.

Sa kozačkim borcima boravio je reporter David Chater.

Tokom vožnje ka ruskoj granici, ekipa Al Jazeere prolazi kroz punktove koje čuvaju isključivo Kozaci. Većina njih su bivši rudari, ali njihove redove ojačali su iskusni borci koji su stigli čak iz Kazahstana i Abhazije. Među njima je i dosta Čečena.

Čuvari su oprezni. Uz cestu se vide dvojica muškaraca prisiljena da legnu na zemlju, s rukama svezanim na leđima.

Separatistički borci postavili su naoružanog čuvara u kombi Al Jazeere i odveli ekipu u svoje regionalno sjedište u Antracitu.

Ovaj rudarski grad, nazvan po vrsti uglja, sada ima potpuno drugačiju namjenu: postao je transportni centar za oružje, municiju i volontere koji iz Rusije ulaze u Ukrajinu.

Stotine boraca prešle su ovaj put posljednjih sedmica, kao što ovi snimci dokazuju…

Ekipa Al Jazeere pitala je lokalnog kozačkog komandanta može li otići u područje u kojem je logistički konvoj upao u zasjedu ukrajinske vojske. Savjetovao im je da tamo ne idu.

Također, pitali su ga mogu li snimati po gradu. Ljubazno je odgovorio da bi za nešto takvo mogli dobiti metak. Ko god komanduje borcima smještenim u štabu, očito nije on…

Zatim su pozvali ekipu da se uvjeri u tradicionalno kozačko gostoprimstvo – poziv koji je bilo nemoguće odbiti. Pričalo se o nedavnim sukobima.

“Podijelili smo obrok i poneku informaciju sa Kozacima koji čuvaju neke od barikada u blizini ruske granice. Rekli su nam da na protivničkoj strani ima Amerikanaca i Poljaka, kao i žena snajperista iz jednog ukrajinskog bataljona”, javlja David Chater. 

“Pogledajte, naše oznake su na ukrajinskom. Ne želimo dijeliti zemlju. Nismo separatisti. Vlada je ta koja pokušava podijeliti zemlju”, govori jedan Kozak. 

Na posljednjem skupu u Donjecku, najglasniji povici odobravanja začuli su se kad je saopćeno da su u Rusiju vraćena tijela 33 borca poginula prošle sedmice u žestokim borbama na gradskom aerodromu.

“Hvala Rusiji! Veliko hvala Rusiji.”

Ruski vojnici sada se povlače sa granice s Ukrajinom, ali se dobrovoljci iz cijelog bivšeg Sovjetskog saveza odazivaju na poziv da brane samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck.

Izvor: Al Jazeera