SAD vratio Kambodži drevnu statuu

Aukcijska kuća Sotheby's iz New Yorka pristala je Kambodži vratiti drevnu statuu ukradenu iz jednog hrama 70-ih.

Širom SAD-a nalazi se još šest takvih statua, koje, kako izvještava reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey, kambodžanske vlasti pokušavaju vratiti kući.

Likovi iz hinduističke mitologije prikazani su na statuama ukradenim iz jednog hrama u Kambodži prije više od 40 godina. Jedna od njih, “Durio-dana”, sada se vraća u Kambodžu.

Zamjenik premijera Sok An doputovao je u New York, kako bi lično zahvalio istražiteljima i državnim tužiocima na onome što su učinili za njegovu zemlju.

“‘Durio-dana’ će se oprostiti od ove divne zemlje i njenog naroda, koji mu je pomogao da opet stekne slobodu i vrati se kući”, kaže Sok An.

A njegov dom je izolirani hram iz desetog stoljeća, po imenu “Prasat chen”. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tokom građanskog rata, više statua ukradeno je iz hrama. Sedam ih je završilo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Snažna poruka

Jedan privatni kolekcionar tražio je od aukcijske kuće Sotheby's da proda statuu visoku tri metra. Kabinet državnog tužioca podnio je tužbu kako bi to spriječio.

“Mjere za konfiskaciju poduzete u ovom slučaju već su imale domino-efekat. I drugi muzeji i institucije upoznate s pljačkom hrama dobrovoljno su pristale kraljevini Kambodži vratiti neprocjenjive ukradene statue”, rekao je Preet Bharara, državni tužilac SAD-a.

Vlastima su trebale dvije godine da aukcijsku kuću Sotheby's uvjere da vrate “Durio-danu” kambodžanskim vlastima.

Kratko nakon toga kuća Christy's učinila je isto. Sada tužioci kažu i to da je jedan kalifornijski muzej pristao vratiti svoju statuu. Stručnjaci smatraju da se ovim slučajem šalje snažna poruka.

“Mora postojati način da osiguramo da zemlje poput Kambodže, Sirije, Iraka, Egipta, Libije i mnoge druge dobiju priliku vratiti kulturne dragocijenosti koje su dio njihovog naslijeđa“, kaže George Papagiannis iz UNESCO-a.

Pregovori s muzejima umjetnosti u Denveru i Chicagu su u toku. Iz Vlade u Pnom Penu kažu da im je cilj sve statue zajedno izložiti u Nacionalnom muzeju Kambodže.

Izvor: Al Jazeera