Jevrejski ekstremisti ciljaju i vojsku

Administrativni pritvor može se produžavati beskonačno (EPA)

Izrael planira pritvarati bez suđenja jevrejske ekstremiste osumnjičene za zločine iz mržnje protiv Arapa, rekao je jedan ministar.

Ministar unutrašnje sigurnosti Yitzhak Aharonovich rekao je Vojnom radiju u četvrtak da Vlada planira koristiti „administrativni pritvor protiv napadača“.

U trenutku kada je policija potvrdila još jedan nacionalistički ispad u kojem je grafit „Smrt Arapima“ ispisan u sjevernom Izraelu, stariji policijski zvaničnici su sa ministrima razgovarali o tome kako zaustaviti napade.

Pritisak na Vladu

Administrativni pritvor omogućuje zadržavanje osumnjičenika do šest mjeseci bez suđenja.

Takva naređenja, koja se sudskom odlukom mogu obnavljati beskonačno, gotovo se isključivo koriste protiv Palestinaca.

Iako je policija uhapsila mnoge, nije bilo upješnih gonjenja za taj tip napada, zbog čega je Vlada pod sve većim pritiskom da odobri uključenje sigurnosne agencije Shin Bet.

„Pitanje je dana ili sedmice kada će ti ljudi biti uhvaćeni i ispitani. Nadam se da će odgovarati za svoja djela“, rekao je Aharonovich koji se trebao sresti sa ministricom pravde Tzipi Livni.

Livni je rekla kako bi podržala ideju da se takvi napadi okarakterišu kao „terorizam“.

Policija je u četvrtak potvrdila hapšenje mlađe žene iz Yitzhara, bedema tvrdokornih jevrejskih naseljenika sa Zapadne obale, nakon što je na internetu opravdavala upotrebu nasilja protiv jevrejskih vojnika.

Bacanje kamena

„Uhapšena je u toku noći i njen kompjuter je konfiskovan“, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

„U nekim sam situacijama za bacanje kamenja, čak i ako to dovede do smrti vojnika“, navodno je rekla, a tu internetsku prepisku objavio list Yediot Aharonot.

Osumnjičena je listu izjavila da su riječi „izvađene iz konteksta“.

Policija je u ponedjeljak produžila pritvor još jednom doseljeniku u Yitzhar zbog sumnje da je umiješan u paljenje džamije 18. aprila u većinski arapskom gradu Umm al-Fahm.

Izvor: Agencije