Tim IAEA stigao u Iran

Iran je dao dvomjesečni rok evropskim partnerima za očuvanje sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine (AP)
Iran je dao dvomjesečni rok evropskim partnerima za očuvanje sporazuma o nuklearnom pitanju iz 2015. godine (AP)

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je u Iran da bi obišao dva nuklearna postrojenja uoči sljedeće runde političkih razgovora iduće sedmice.

Delegacija IAEA posjetit će rudnik uranijuma Saghand i nuklearni kompleks Ardakan, koji se nalaze nedaleko jedan od drugog, na 450 kilometara od Teherana, prenijela je agencija AFP.

Posjeta tima IAEA je u saglasnosti sa planom od sedam koraka, koji su postigli Iran i IAEA u februaru, s ciljem da se poveća transparentnost nuklearnih aktivnosti Teherana.

Taj dogovor iz februara trebalo bi da bude proveden do 15. maja, dva dana poslije početka političkih razgovora u Beču između Irana i velikih sila (Sjedinjenih Američkih Država, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Njemačka).

Delegacija IAEA ostat će do utorka uvečer u Iranu, prenosi Tanjug.

Iran je u novembru pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje dijela finansijskih sankcija.

Konevrzija uranijuma

Iran je u aprilu konvertirao većinu zaliha uranija, čiji je nivo obogaćenja najbliži potrebnom za proizvodnju nuklearnog oružja, poštivajući sporazum sa šest svjetskih sila, kojim je predviđeno da ta zemlja “razblaži” polovinu svog 20-procentno obogaćenog uranija do nivoa adekvatnog za reaktorsko gorivo.

Uranij, obogaćen 20 posto, samo je na “tehnički korak” od nivoa od 90 posto potrebnog za oružje.

U skladu sa informacijama koje su diplomate tada dale agenciji AP, IAEA je potvrdila da je Iran okončao proces razblaživanja uranija.

Istovremeno je Japan izvršio još dvije uplate za iransku sirovu naftu, koje su odobrene u skladu sa privremenim sporazumom sa tom državom u vezi sa njenim nuklearnim programom, rekli su izvori upućeni u transakcije.

Zvanični Teheran je zauzvrat pristao ograničiti sporni nuklearni program.

Centralna banka Irana primila je uplate od Japana u ukupnom iznosu milijardu američkih dolara. Prvih 550 miliona dolara uplaćeno je 10. aprila, a ostatak 15. aprila, navodi se u podacima američkog Ministarstva finansija.

Iran je do sada u pet uplata za naftu dobio ukupno 2,55 milijardi dolara. Četiri uplate obavio je Japan, a jednu Južna Koreja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO