Proruski separatisti zauzeli ključne zgrade u Donjecku

Proruski separatisti zauzeli su zgradu Države službe sigurnosti, u Donjecku, na istoku Ukrajine, javlja iz ovog grada reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Separatisti sa maskama na licima, u uniformama i sa palicama u rukama u večernjim satima zauzeli su zgradu bez ikakvog otpora. Tokom osvajanja zgrade na mjestu događaja nije bilo policije.

Ušavši u objekat masa je razbijala prozore i lomila vrata, te zapalila dokumente i ukrajinsku zastavu, da bi potom postavili zastavu samoproglašene “Narodne Republike Donjeck”.

Nakon zauzimanja zgrade Države službe sigurnosti, proruski separatisti uputili su se i ka zgradi koja je u vlasništvu guvernera Donjecka Sergeya Tarauta, te su i nju zauzeli razbijajući prozore i uništavajući stvari u njoj.

Separatisti ne priznaju Sergeya Tarauta kao guvernera Donjecka kojeg su na tu funkciju postavile vlasti iz Kieva.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine formirali su “Narodnu Republiku Donjeck” te žele federalizaciju zemlje i raspisivanje referenduma. 

Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad štabom službe sigurnosti u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, južno od proruskog pobunjeničkog uporišta Slavjanska, saopćilo je u subotu Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Sad je pod kontrolom Nacionalne garde”, saopćilo je Ministarstvo. Lokalna televizija prikazala je snimke oklopnih vozila kako se kreću centrom grada.

Istovremeno je komandant protivterorističke jedinice potvrdio da se oko Kramatorska vode žestoke borbe.

“Ovo s čime se suočavamo u regiji Donjecka i istočnim dijelovima zemlje nije tek neka pobuna kratkog vijeka, to je u stvari rat”, kazao je Vasil Krutov.

Proruski separatisti koji kontrolišu Slavjansk, grad na istoku Ukrajine, oslobodili su sedam evropskih vojnih posmatrača koji su oteti prošle sedmice.

Glasnogovornik separatista izjavio je u subotu da je ovaj potez “znak dobre volje”.

Lider separatista i samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarev kazao je da su posmatrači, koji su povezani sa Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), bili njegovi “gosti”.

Ponomarev je na konferenciji za novinare kazao da je bio spreman osloboditi grupu posmatrača u zamjenu za puštanje njegovih naoružanih pristalica koje su uhapsile snage odane vlastima u Kijevu.

Članovi posmatračkog tima su iz Njemačke, Danske, Poljske, Švedske i Češke. Oteti su na putu iz Kramatorska do Donjecka u istočnoj Ukrajini zajedno sa pet ukrajinskih vojnih zvaničnika.

Ruski zvaničnik koji je pregovarao o puštanju posmatrača Vladimir Lukin rekao je da je “svih 12 osoba” sa njegove liste oslobođeno.

U međuvremenu, specijalna operacija ukrajinske vojske je nastavljena u obližnjem gradu Slavjansku.

U petak su ukrajinske vlasti počele akciju protiv separatista u tom gradu s blizu 130.000 stanovnika.

U borbama su srušena najmanje dva ukrajinska helikoptera, pri čemu je jedna dvočlana posada poginula, a jednu su zarobili separatisti.

Proruski aktivisti su objavili da su u Slavjansku ubijena tri njihova “vojnika” i dva civila.

Trodnevna žalost u Odesi

Sjedinjene Države pozvale su Ukrajinu i Rusiju da uspostave red nakon nasilja počinjenog u petak u Odesi kada je nakon žestokih sukoba u požaru smrtno stradalo 38 osoba.

U Odesi je danas proglašena trodnevna žalost zbog jučerašnjih tragičnih događaja, objavila je skupština tog grada na svojoj internetskoj stranici.

“Nasilje i neredi koji su doveli do toliko mrtvih i ranjenih, što je apsurd, potpuno su neprihvatljivi”, stoji u saopštenju State Departmenta u reakciji SAD-a na događaje u lučkom gradu na jugu Ukrajine.

Trideset osam osoba izgubilo je život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristalica ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu.

Ukrajinske vlasti objavile su u subotu da je nakon nereda uhapšeno 130 osoba.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nešto ranije, povorku s blizu 1.500 ljudi, uglavnom navijača nogometnih klubova Odese i Harkova, palicama, kamenjem i eksplozivom napalo je više stotina proruskih aktivista u kacigama, usprkos pokušaju policije da ih razdvoji. U sukobu su četiri osobe izgubile život, a petnaestak je povrijeđeno.

“Pozivamo obje strane da se zajednički angažuju na uspostavljanju mira, reda i provedbi zakona. Pozivamo i ukrajinske vlasti da počnu istragu te da sve odgovorne izruče pravdi”, prenijela je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

“Događaji u Odesi ukazuju na snažnu potrebu za hitnim smirenjem napetosti u Ukrajini”, stoji u sapštenju State Departmenta u kojem se poziva na hitno poštivanje obaveza dogovorenih u Ženevi 17. aprila između Rusije, Ukrajine i SAD-a.

Lukin: Oslobođeni posmatrači OSCE-a

Predstavnik ruskog predsjednika Vladimir Lukin izjavio je da su u Slavjansku, na istoku Ukrajine, oslobođeni strani vojni posmatrači OSCE-a.

“Oslobođeno je svih 12 ljudi koji su na mom spisku”, rekao je Lukin, prenosi agencija RIA Novosti.

Krajem prošle sedmice predstavnici proruskih aktivista u Slavjansku zadržali su članove vojne misije OSCE-a zbog sumnje na špijunažu.

U timu posmatrača, koji su predvodili Nijemci, bilo je i predstavnika Češke, Danske, Poljske i Švedske. Šveđanin je pušten iz zdravstvenih razloga, a preostalih sedam zarobljenika je u nedjelju izvedeno pred novinare.

Oni su rekli kako su u dobrom zdravstvenom stanju. Lider pobunjenika je za njih rekao da predstavljaju “ratne zarobljenike” i špijune NATO-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u četvrtak od predsjednika Rusije Vladimira Putina pomoć u oslobađanju posmatrača OSCE-a, koje su u petak 25. aprila zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije