Šteta u BiH i Srbiji tri milijarde eura

Poplave će imati značajan makroekonomski utjecaj u Srbiji i BiH (EPA)

Razorne poplave koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu ugrozile su ekonomiju tih zemalja i nastavit će da utječu na privredni rast i inflaciju u budućnosti, smatra Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Još nema zvaničnih procjena štete od poplava, ali, prema preliminarnim grubim procjenama, šteta u Srbiji iznosi između 1,5 i dvije milijarde eura, a u BiH blizu 1,3 milijarde, navodi se u saopćenju koje je EBRD u četvrtak dostavio Tanjugu.

Poljoprivredni sektor, koji čini blizu 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji i šest posto u BiH, posebno je teško pogođen.

Najveći dio obradive zemlje u poplavljenim oblastima je uništen, a šteta u obje zemlje iznosit će više stotina miliona eura, smatra banka. Proizvodnja struje i rudarstvo posebno su pogođeni u Srbiji, gdje će, kako se navodi, velike troškove imati državna kompanija Elektroprivreda Srbije.

Putevi i pruge, kao i infrastruktura za prenos vode i struje, također su pogođeni, što će predstavljati veliki problem za slobodan promet robe i kretanje ljudi, ali i utjecati na poslovanje širom regiona.

Makroekonomski utjecaj

Poplave će, također, imati značajan makroekonomski utjecaj u Srbiji i BiH i ugrozit će kratkoročni privredni rast i ciljnu inflaciju, te izmijeniti prioritete i budžet za 2014. godinu.

Trenutna procjena EBRD za 2014. podrazumijeva rast BDP-a od 1,8 posto u Srbiji i jedan posto u BiH, ali banka navodi da će te procjene po svoj prilici biti revidirane naniže.

EBRD je nedavno napomenuo da je odgovor na krizu jedan od njegovih prioriteta, a da će sredstva, prije svega, biti usmjerena na rehabilitaciju oštećenih puteva, pruga, vodovoda i elektrana. U privatnom sektoru banka namjerava da osigura dodatni kapital za mala i srednja preduzeća, pogotovo u poljoprivrednom sektoru.

Kao kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji Srbija može aplicirati i za pomoć iz Evropskog fonda solidarnosti, koji pomaže članicama Unije u slučajevima ozbiljnih prirodnih katastrofa, ako nastala šteta premašuje 0,64 posto njihovog BDP-a, podsjeća EBRD.

Izvor: Agencije