Prvi dan predsjedničkih izbora u Egiptu

Birališta za predsjedničke izbore u Egiptu su otvorena u ponedjeljak ujutro. Na njima je pobjeda gotovo zagarantirana komandantu vojske, generalu Abdul-Fattahu Al-Sisiju, koji je prije 11 mjeseci svrgnuo Muhameda Mursija sa pozicije šefa države.

Oko 53 miliona Egipćana s pravom glasa u ponedjeljak i utorak će birati lidera na prvim izborima od kako je vojska u julu 2013. godine svrgnula u historiji Egipta jedinog demokratski izabranog predsjednika Mursija, čelnika Muslimanske braće.

Danas penzionirani general Al-Sisi, koji se odrekao vojnog čina kako bi se mogao takmičiti za predsjednika, svrgnuo je Mursija 3. jula prošle godine i stekao veliku popularnost od kako je počeo beskompromisno i krvavo gušenje promursijevih pristalica.

Dugi redovi pred biralištima formirani su u glavnom gradu Kairu i prije otvaranja birališta u 8:00 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu.

“Ali, prava demokratija, ideal miliona Egipćana koji su protestirali i borili se za nju u pobuni 2011. godine, u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak, morat će pričekati, možda nekoliko decenija”, rekao je Sisi.

Umjesto toga, obećao je da će se svim silama truditi da obnovi privredu i bori se protiv “terorizma”.

Brojni plakati

Apelirao je na birače da izađu na izbore u što većem broju.

“Sada trebate glasati u većem broju nego ikada u historiji. Izađite na izbore, pokažite čitavom svijetu da je glasalo 40-45 miliona, ili čak više birača”, izjavio je Al-Sisi na kraju predizborne kampanje u petak.

Zidovi prijestolnice doslovce su prekriveni plakatima Al-Sisija, koji uživa gotovo kultni status nakon državnog udara.

Hamdeen Sabbahi, vođa ljevice i jedini Sisijev protukandidat, daleko će zaostati već u prvome krugu, uvjereni su posmatrači.

Obećao je da će braniti demokratske ciljeve učesnika pobune 2011. godine.

“Zaklinjemo se Bogu da se simboli korupcije i despotizma iz Mubrakovog doba neće vratiti”, kazao je u petak.

I Sisi i Sabbahi su kampanju vodili kao populistički i nacionalistički nasljednici predsjednika Gamala Abdul-Nasera, koji je 1952. godine svrgnuo kralja Faruka.

No, Sisi je, kao kandidat vojne, političke i poslovne elite, imao na raspolaganju sva sredstva da dopre do birača, za razliku od Sabbahija, koji je također sudjelovao u svrgavanju Mubaraka, ali to nije mogao kapitalizirati.

Pad prihoda od turizma

Za većinu Egipćana Sisi je čovjek čvrste ruke, koji će zemlji vratiti mir i stabilnost nakon tri godine “haosa” i ekonomske krize nastale nakon izbijanja pobune Arapskog proljeća 2011. godine, kojom je svrgnut višedesetljetni predsjednik Mubarak.

Sisijevi protivnici smatraju, pak, da se Egipat vraća na staro, jer će moćna vojska predsjedničkim izborima ponovo preuzeti vlast u svoje ruke i zapravo vladati državom kao što je to činila do sada, uz godinu dana pauze, u kojoj je prepustila Muslimanskoj braći da vladaju i “pokažu se nesposobnima”.

Privremene vlasti pravdaju Mursijevo svrgavanje time da je vojska poslušala zahtjeve demonstranata na ulicama.

Omladinski pokret “Šesti april”, koji je bio na čelu protesta protiv Mubaraka i čiji je lider u zatvoru, bojkotirao je izbore.

U državi od oko milion kvadratnih kilometara, s prebogatom kulturnom baštinom, turizam je stup ekonomije, ali od rušenja Mubaraka 2011. godine prihodi su pali 41 posto, na samo 4,2 milijarde eura u 2013. godini.

Pala su i strana ulaganja i topile se devizne rezerve centralne banke, no Egipat prima veliku pomoć nekih arapskih zemalja.

Izvor: Agencije