Borbe u Ukrajini, pucano na kombi AJB

Dan nakon održanih predsjedničkih izbora, kriza u Ukrajini prerasta u oružane borbe na istoku zemlje. Zbog sukoba je u Donjecku, od 20 sati po lokalnom vremenu, uveden policijski sat. Od sutra je otkazana nastava u školama.

Glavni aerodrom u tom gradu zatvoren je nakon upada nekoliko desetina naoružanih proruskih grupa, a u pokušaju dolaska do aerodromske zgrade pucano je i na vozilo u kojem se nalazila ekipa Al Jazeere.

„Pokušali smo tokom prepodneva da se što više približimo aerodromskoj zgradi kako bismo imali što bolju sliku, međutim upali smo u zasedu. Ne mogu da kažem da li je reč o proruskim ili ukrajinskim snagama, ali smo napadnuti iz automatskog naoružanja i ručnim granatama“, javio je Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Prenosi kako su proruske snage zauzele aerodrom u namjeri da protjeraju jednu manju ukrajinsku jedinicu koja čuva aerodrom, no na odgovor ukrajinske strane nije se dugo čekalo te su poslali avione i helikoptere koji su napali područje aerodroma.

„Vode se žestoki sukobi i u popodnevnim časovima, a neslužbeno se govori o velikom broju mrtvih. Osim policijskog časa, u Donjecku je proglašena i opšta mobilizacija“, javlja Bobetić, dodajući kako se borbe vode i u Slavjansku.

I portparol aerodroma potvrdio je kako je objekt blokiran u ranim jutarnjim satima, nakon što je skupina naoružanih ljudi zatražila od vojnika koji su čuvali aerodrom da se povuku. U međuvremenu je ukrajinska policija zatvorila put do aerodroma.

Porošenko predsjednik

U večernjim satima je potvrđeno da je ukrajinski oligarh Petro Porošenko pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora, osvojivši više od polovice glasova.

„Neće biti potrebe za drugim krugom (glasanja). U Ukrajini je 25. svibnja 2014. godine izabran novi predsjednik“, izjavio je predsjednik ukrajinske Izborne komisije Mihailo Ohendovskji.

Porošenko je još sinoć proglasio pobjedu nakon što je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54 posto glasova te najavio okretanje Ukrajine Europskoj uniji. Dodao je i kako neće priznati aneksiju Krima Rusiji, niti samoproglašene republike na istoku države.

Kličko gradonačelnik Kijeva

Ukrajinski bokserski prvak Vitalij Kličko pobijedio je na izborima za gradonačelnika Kijeva, izjavio je Porošenko.
“Mogu sa sigurnošću kazati da će, prema našim informacijama, Vitalij Kličko biti novi gradonačelnik Kijeva”, rekao je Porošenko pošto je objavio svoju pobjedu na predsjedničkim izborima.
Kličko (42), bokser teške kategorije koji je postao heroj opozicije, odustao je od trke za predsjednika Ukrajine da bi podržao Porošenka.
Izbori za gradonačelnika održani su u nedjelju u nekoliko ukrajinskih gradova zajedno s vanrednim predsjedničkim izborima.

Uspješni i imućni biznismen, u ukrajinskoj politici je već 16 godina.

Petro Porošenko (48) sedmi je najbogatiji Ukrajinac, ali se zna približiti ljudima na ulici.

Diplomirani ekonomist svoje poslovno carstvo počeo je stvarati devedesetih godina.

Uvozio je kakao, da bi se ubrzo obogatio kupnjom tvrtki slatkiša, koje je zatim pretvorio u kompaniju Roshen.

“Kralj čokolade”, kako ga zovu, sada je vlasnik šest tvrtki u Ukrajini i jedne u Litvi.

Milijarder i antivladin demonstrant

Bogatstvo mu se procjenjuje na približno milijardu eura.

Svoje djelovanje proširio je i na proizvodnju autobusa, brodogradilišta i bankarstvo.

Političku karijeru počeo je 1998. godine. 

Prema nekima, uspješni “politički kameleon”, parlamentarni zastupnik bio je i za vrijeme prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka, kojega je podupirao u Narandžastoj revoluciji, kao i za proruskih Leonida Kučme i Viktora Janukoviča.

Godine 2001. bio je jedan od osnivača Stranke regija svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča, da bi iste godine prešao u oporbu.

Služio je kao šef ukrajinske diplomacije i ministar gospodarstva. Pet godina bio je na čelu Vijeća ukrajinske nacionalne banke.

Pri početku prosvjeda na kijevskom Majdanu, Petro Porošenko prvi je oligarh koji je podupirao protuvladina okupljanja.

Također je vlasnik TV kanala Channel Five, te je prosvjedima dodatno dao na važnosti medijskim pokrivanjem.

Obećao je da će rasprodati svoje poslovno carstvo ako pobijedi na izborima za predsjednika i zadržati samo TV postaju.

Izvor: Al Jazeera