Al Jazeera: Egipat ugrožava život novinara

Elshamy u zatvoru (lijevo) i na terenu prije hapšenja (desno) (Al Jazeera)

Al Jazeera je zatražila od svjetskih sila da omoguće oslobađanje Abdullaha Elshamyja, novinara ove mreže, zatvorenog u Egiptu, optuživši vlasti te države za ugrožavanje njegovog života.

U pismu upućenom nekolicini zvaničnika i institucija, advokat Al Jazeere rekao je da zdravstveno stanje Elshamyja, jednog od četiri reportera Al Jazeere u egipatskom zatvoru, vrlo zabrinjavajuće te da mu je potrebna hitna medicinska njega.

Elshamy, koji od 21. januara štrajkuje glađu, nalazi se u samici u groznim uslovima, navodi se u pismu.

Advokat Al Jazeere Cameron Doley navodi da egipatske vlasti ne pokazuju znakove ukidanja pritvora reporteru koji je zatvoren bez optužnice.

“Vrijeme istječe”, kazao je.

Apel za hitno oslobađanje

Elshamy, državljanin Egipta, uhapšen je u Kairu prošle godine dok je izvještavao o rasturanju kampova demonstranata koji su podržavali svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Elshamy pati od akutne anemije, niskog krvnog pritiska i hipoglikemije, a njegovi bubrezi sve teže rade. Njegova težina spala je sa 108 na 68 kilograma.

Al Jazeera je uputila pisma američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju, šefici diplomatije Evropske unije Catherine Ashton, britanskom šefu diplomatije Williamu Hageu, francuskom ministru vanjskih poslova Laurentu Fabiusu i komesarki UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

Još trojici novinara Al Jazeere sudi se u Egiptu po optužnicama za pomaganje članovima ”terorističke organzacije” Muslimanska braća.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da egipatske vlasti krše slobodu izražavanja.

Sva trojica odbacuju optužbe, a Al Jazeera traži hitno oslobađanje svojih novinara.

Australac Peter Greste, državljanin Kanade i Egipta Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed uhapšeni su u Kairu u decembru 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije