Obećano 600 miliona dolara za Južni Sudan

Prema podacima UN-a, glad prijeti gotovo trećini populacije te afričke države (AP)

Međunarodna zajednica je u Oslu obećala isplatu više od 600 milijuna dolara za borbu protiv gladi koja prijeti milijunima stanovnika Južnog Sudana opustošenog ratom.

Riječ je polovici svote namijenjene humanitarnoj krizi u Južnom Sudanu, rekao je šef norveške diplomacije Boerge Brende na konferenciji zemalja donatora.

Prije ovog sastanka, što ga je Ured za koordinaciju humanitarnih poslova ocijenio posljednjom prilikom, prikupljeno je 536 milijuna od ukupno 1,8 milijardi dolara, koliko je potrebno za tekuću godinu, prenosi Hina.

“Već imamo naznake većeg nedostatka hrane”, rekla je dužnosnica za humanitarne operacije Ujedinjenih naroda Valerie Amos.

Zalihe gotovo potrošene

“Zalihe hrane u izoliranim su dijelovima zemlje, što ih je opustošio sukob, gotovo potpuno potrošene, a cijene prehrambenih proizvoda iznimno su visoke”, upozorila je Amos.

Prema podacima UN-a, glad prijeti gotovo trećini populacije te mlade afričke države, što znači da je ugroženo gotovo četiri milijuna stanovnika.

Južni Sudan bogat je naftom, no opustošen je sukobom između Vladinih snaga i pobunjenika, koji je počeo polovicom prosinca prošle godine.

Među ostalima, SAD je obećao 291 milijun dolara, Velika Britanija blizu 100 milijuna dolara, a EU 55 milijuna eura, dok će Norveška izdvojiti 63 milijuna dolara.

Kiša otežava slanje pomoći

S obzirom na to da slijedi razdoblje obilnih kiša koje često otežavaju, a često i onemogućuju vožnju slabo razvijenom cestovnom mrežom, slanje humanitarne pomoći još je zamršenije. U lošem su stanju i zrakoplovne piste.

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir i vođa pobunjenika Riek Machar dogovorili su nedavno okončanje petomjesečnog sukoba.

Sporazum su potpisali u etiopskom glavnom gradu Addis Ababi, nakon njihova prvog međusobnog sastanka otkako su neprijateljstva izbila.

Izvor: Agencije