UN: Ugrožena ljudska prava Krimskih Tatara

Na Krimu posebne probleme imaju Krimski Tatari, upozorava Navi Pillay (AP)

Komesarka za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima (UN) Navi Pillay, predstavljajući izvještaj UN-a o ljudskim pravima u Ukrajini, kazala je da su ljudska prava Tatara s Krima ozbiljno ugrožena.

“Stanje ljudskih prava na istoku zemlje se pogoršava i doseže zastrašujuće razmjere. Na Krimu posebne probleme imaju Krimski Tatari”, pojasnila je Pillay.

Govoreći u petak o objavljenom izvještaju Pillay je kazala da on navodi kako su neki predsjednički kandidati bili žrtve nasilja i napada te pozvala da se zaustave naoružane grupe koje su odlučne u podjeli zemlje te da se svi ukrajinski lideri suzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti, prenosi Anadolija.

Dodala je da su naoružane grupe odgovorne za nasilje koje je provedeno na istoku Ukrajine.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Pillay je tražila da se osigura mirna i sigurna okolina za izbore planirane 25. maja, a koji su veoma važni za budućnost ove zemlje.

Izvještaj UN-a o ljudskim pravima u Ukrajini pokriva period od 2. aprila do 6. maja.

Poruka Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je u Sočiju rekao kako se ne smije dopustiti da Krimski Tatari postanu sredstvo za izravnavanje računa u rješavanju spora između Rusije i Ukrajine te je obećao finansijsku pomoć Moskve toj zajednici dva dana prije obilježavanja datuma masovne deportacije Tatara, koju je prije sedamdeset godina proveo Staljin, prenosi Hina.

Na sastanku s predstavnicima tatarske zajednice u Sočiju ruski predsjednik je rekao kako smatra da se “interesi Krimskih Tatara koji žive u Rusiji, na Krimu, ne mogu braniti u parlamentima drugih zemalja, jer je to apsurdno”.

“Vašu pozornost želio bih usmjeriti na jednu stvar. Svi smo mi, uključujući savezne, regionalne i lokalne vlasti, spremni sarađivati sa svim narodima koji uistinu žele poboljšati život naroda u svojoj zemlji”, kazao je Putin.

No, ni u kakvim okolnostima ne možemo dopustiti da Krimski Tatari postanu sredstvo za izravnavanje računa u rješavanju sporova, osobito u neslaganju koje postoji između Rusije i Ukrajine, prenio je Itar-Tass.

Od Krimskih Tatara Putin je zatražio “pozitivno stajalište”.

Tatarska zajednica na Krimu u nedjelju obilježava sedamdesetu godišnjicu Staljinove masovne deportacije njihovih sunarodnjaka. Godišnjica bi se trebala obilježiti u trenutku kada tamo vlada napetost bez presedana.

Izvor: Agencije