Desni sektor formirao kampove za obuku

Dok Ukrajinska vlada nastavlja, kako je naziva, antiterorističku operaciju na istoku zemlje, raste zabrinutost zbog sve većeg broja nacionalističkih oružanih grupa koje joj se pridružuju.

U Kijevu kažu da te samoorganizirane grupe moraju biti u redovima vojske, ako se žele boriti.

Ali, ekipa Al Jazeere pronašla je grupu Desni sektor koja ima vlastite kampove za obuku.

Rusija ih naziva fašistima, a ukrajinski nacionalisti herojima. Grupa Desni sektor formirala je kamp za obuku, izvijestila je Kim Vinnell, novinarka Al Jazeere.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Riječ je o grupi koja je imala nasilnu, ali ključnu ulogu u protestima kojima je u februaru svrgnut predsjednik Viktor Janukovič.

Ukrajinska prelazna vlada kasnije ih je nazvala nezakonito naoružanom grupom i protjerala iz sjedišta u Kijevu. Nakon toga su došli u Černigovo.

“U ovom trenutku ovdje je 60 regruta. Osamdeset njih, koji su ranije prošli obuku, već učestvuje u vojnim operacijama. Otprilike 150 boraca do sada je poslano iz naših kampova na istok Ukrajine“, pojasnio je Litvin Vječeslav Nikolajevič, vođa Desnog sektora u Černigovu.

‘Koordinacija s Vladom’

Taj bivši vojnik, sada komandant Desnog sektora, insistira da se njegovi borci bore rame uz rame s ukrajinskim vojnicima. Kaže da djeluju pod komandnom strukturom Desnog sektora, ali da su u koordinaciji s Vladom.

“Borba prsa o prsa samo je mali dio onoga što će ovi regruti proći tokom jednomjesečne obuke. Rečeno nam je da ih ukrajinska vojska ne snabdijeva oružjem, nego da će regrutima koji donesu vlastito, biti dozvoljeno da ga koriste”, izvijestila je Vinnell.

Ali, u glavnom gradu Kijevu jedan od osnivača Desnog sektora Andrij Tarasenko priča drugačiju priču.

Tvrdi kako je njegova grupa mjesecima tražila od Vlade da osnuje jedinice za samoodbranu na istoku Ukrajine i da je sada počela dobivati pomoć.

Tarasenko je kazao: “Sada dolaze i govore da će nam dati oružje. Ali razgovarali smo o tome prije dva mjeseca. Ranije je tamo bilo manje ruskih vojnika i mogli su ih protjerati za sedmicu da su poslušali ono što smo im govorili.”

Poricanje saradnje

Kamp Desnog sektora smješten je u bivšoj ukrajinskoj vojnoj bazi koja im je data na korištenje. Međutim, Vlada zvanično poriče saradnju s tom grupom.

“Desni sektor se ne nalazi na istoku, tamo nema ljudi s fantomkama, niko nije poslan iz Ljviva ili Kijeva. Neće ih slati tamo kako bi se borili s lokalnim grupama”, poručio je Andrej Senčenko, zvaničnik ukrajinske administracije.

Vođe Desnog sektora priznaju da zvanično nisu dio Nacionalne garde, ali kažu da su pregovori o tome u toku. Vođa grupe, također, negira da su fašisti.

Tarasenko dodaje: “Sami to možete procijeniti na osnovu onoga što radimo. Prvo, glasnogovornik Desnog sektora je Rus iz Moskve, osoba koja ima ruski pasoš. Drugo, šef Odjela za informiranje Desnog sektora je Jevrej iz Kijeva.”

Proruski separatisti se ne slažu s tim i govore da su aktivnosti Desnog sektora na istoku dokaz da je cilj Vlade represija. Ipak, regruti neprestano dolaze u kamp, dok dvije strane nastavljaju borbu koju vide kao rat za nezavisnost.

Izvor: Al Jazeera