Američki sud odgodio smaknuće ubice

Campbell je osuđen na smrt zbog kidnapiranja, silovanja i ubistva 20-godišnje radnice u banci Alexandre Rendon (AP)

Žalbeni sud Sjedinjenih Američkih Država zaustavio je planirano izvođenje smrtne kazne nad jednim osuđenikom u saveznoj državi Texas, samo nekoliko sati prije egzekucije, kako bi se utvrdilo treba li kazna biti odbačena zbog činjenice da je osuđeni mentalno ograničen.

Osuđeni silovatelj i ubica Robert James Campbell trebao je biti smaknut u utorak navečer. Bio bi prvi zatvorenik nad kojim je izvršena smrtna kazna u SAD-u od aprila, kada je smrtna kazna loše izvedena smrtonosnom injekcijom u Oklahomi izazvala nove debate o najtežoj kazni.

“Campbell i njegovi advokati nisu imali poštenu priliku da objasne njegove stavove da se nad njim ne smije izvršiti smrtna kazna. U svjetlu novih dokaza koje smo vidjeli, vjerujemo da mu se mora dati takva prilika”, stoji u odluci sudijskog odbora, objavljenoj u utorak.

Glasnogovornica generalnog tužitelja Texasa Lauren Bean kazala je kako zvaničnici te savezne države analiziraju presudu i nemaju više komentara.

Slučaj iz Oklahome

Advokati osuđenog su od Vrhovnog suda SAD-a zatražili da zauzme stav zbog problema u Oklahomi i tajnosti sadržaja smrtonosne injekcije, kako bi se detaljno utvrdio način provođenja smrtne kazne.

Campbell je osuđen na smrt zbog ubistva 20-godišnje radnice u banci Alexandre Rendon. On, kao i još jedna osoba, osuđeni su za kidnapiranje, silovanje i ubistvo Rendon.

Prije dvije sedmice, država Oklahoma je pokušala zaustaviti smaknuće osuđenog ubice Claytona Locketta nakon što je, kako su kazali zvaničnici zatvora, došlo do pucanja vene osuđenika, zbog čega nisu bili sigurni je li smrtonosni koktel pravilno ubačen u njegovo tijelo.

Lockett, koji je mrmljao i bio u velikim bolovima, preminuo je od srčanog udara 43 minute nakon početka procedure smaknuća. To je bilo prvo korištenje nove kombinacije tri smrtonosne hemikalije u Oklahomi.

Izvor: Agencije