UN: Smanjeno ulaganje u obnovljivu energiju

Poslije devet godina rasta investicija prošla godina bila prva u kojoj su investicije u obnovljive izvore energije pale u zemljama u razvoju (AFP)

Investicije u obnovljive izvore energije u svijetu smanjene su prošle godine za 14 posto, pri čemu je Kina prvi put uložila više novca u taj sektor od Europe, pokazao je objavljeni izvještaj Programa za životnu sredinu Ujedinjenih naroda (UNEP).

Investicije u obnovljive izvore energije, izuzev u hidroenergiju, smanjene su prošle godine na 214,4 milijarde dolara, što je za 35,1 milijardu dolara manje u odnosu na prethodnu godinu i za 23 posto niže u odnosu na rekordna ulaganja iz 2011. godine, rezultati su navedeni u izvještaju, prenosi Tanjug agenciju France Press.

Politička neizvjesnost i državna podrška

Takav pad je, kako se navodi u izvještaju, posljedica “političke neizvjesnosti na nekoliko tržišta kao i manjka jasnoće u pogledu državne podrške tom sektoru”.

U Europi, koja je bila svjetski lider u pružanju pomoći razvoju obnovljivih izvora energije, investicije su prošle godine smanjene 44 posto, na 48 milijardi dolara (35 milijardi eura), dok su u Kini investicije pale za šest posto, na 56 milijardi dolara.

Poslije devet godina rasta investicija prošla godina je bila prva u kojoj su investicije u obnovljive izvore energije pale u zemljama u razvoju, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Agencije