Trag za nestalim avionom koji najviše obećava

Porodice nestalih održale su molitvu u Kuala Lumpuru (AP)

Oprema sa broda Američke mornarice detektirala je signale koji bi mogli potjecati iz crne kutije nestalog aviona Malaysia Airlinesa, što se smatra “tragom koji najviše obećava” tokom gotovo jednomjesečne potrage za avionom.

Koodinator međunarodne potrage za nestalim avionom Angus Houston rekao je da je detektor registrirao oštre zvukove kod sjeverozapadne obale Australije, prenosi Tanjug.

“Jasno, da je to trag koji najviše obećava”, rekao je Houston na konferenciji za novinare u Perthu, prenosi Reuters.

Houston, bivši šef australijskih Oružanih snaga, potvrdio je da su se čula dva signala – prvi se čuo blizu dva i po sata prije nego što je brod izgubio kontakt, a poslije okretanja plovila primljen je ponovo (novi) zvuk u trajanju nekih 13 minuta.

Dugotrajna potraga

“To bi moglo odgovarati signalima uređaja za snimanje podataka o letu i uređaja za snimanje razgovora u kokpitu”, rekao je. “Još nismo pronašli avion.”

Potvrda jesu li uhvaćeni signali zaista iz crne kutije nestalog aviona sa 239 putnika i članova posade sa leta od Kuala Lumpura za Peking 8. marta mogla bi potrajati nekoliko dana, dodao je Houston.

Prethodno je britanski brod, opremljen najsofisticiranijom opremom za istraživanje zvukova u dubokim vodama, krenuo prema području gdje su kineski brodovi dva puta pronašli signal kakav emitira crna kutija dok su tražili nestali malezijski avion.

Brod australijske mornarice pokrenuo je istragu o mogućem trećem signalu na području potrage koje je ogromne površine.

U međuvremenu, porodice nestalih putnika održale su molitvu u Kuala Lumpuru.

Izvor: Agencije