Izlazne ankete: Pobijedila stranka premijera Orbana

Na današnjim parlamentarnim izborima u Mađarskoj najviše glasova osvojila je, prema očekivanju, stranka desnog centra Fidesz premijera Viktora Orbana, rezultati su ankete nakon izlaznosti sa glasačkih mjesta.

Fidesz je, prema tim rezultatima, osvojio 48 posto glasova, opozicijski ljevičarski savez 27 posto, a desničarska stranka Jobbik 18 posto, javio je AFP. 

Birališta u Mađarskoj otvorena su jutros, a najveća je promjena što će državni parlament imati gotovo 200 zastupnika manje.

Novi izborni zakon

Dok se vladajuća stranka desnog centra poziva na veće uštede i učinkovitost, opozicija negoduje i najavljuje promjenu zakona ako uspiju osvojiti vlast. 

Desetljećima je u ovo zdanje ulazilo gotovo 400 zastupnika. To se sada mijenja.

Kraj garde koja čuva krunu Svetog Istvana, osnivača države, prolazit će 199 zastupnika. Usred velelepnog hola je novi Ustav Mađarske.

Nakon što je stupio na snagu početkom 2012, donesen je i novi izborni zakon.

Vladajuća konzervativna stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu. Odbacuje kritike na račun novog Ustava u kojem nije manjkalo liberala ni ljevičara.

Gergely Gulyás, zastupnik vladajuće stranke Fidesz, kaže: “Bilo je različitih rasprava o Ustavu. Jedna je o vrijednostima koje on donosi, a koje su važne za mjesto koje Mađarska ima u današnjoj Evropi. Nikada, naprimjer, nismo negirali da su u Ustav utkane kršćanske vrijednosti. No, smatramo da je to, poznajući historiju Evrope, prirodno.

Attila Mesterházy iz partije socijalista lider je lijeve koalicije. Ako pobijede, bit će novi premijer. Obilazi i manja mjesta jer svaki je glas važan. U razgovoru za Al Jazeeru je decidan – mijenjat ćemo i Ustav.

“Ako budemo imali dvotrećinsku većinu u Parlamentu, željeli bismo definitivno promijeniti Ustav. Da imamo Ustav donesen konsenzusom, jer sadašnji nije donesen na osnovu nacionalnog konsenzusa, nego na osnovu želja vladajuće stranke. Zato mislimo da Ustav treba mijenjati i modernizovati.”

Mesterházy ankete ne komentariše. Prema njima, vladajući Fidesz ostaje na vlasti. Pitanje je samo hoće li i dalje imati dvotrećinsku podršku. U dramatičnim promjenama posljednjih godina, kako ih vide neki analitičari, desnica je imala priliku da ojača.

“Treća politička snaga u parlamentu je krajnja desnica. Ankete ukazuju da će i nakon ovih izbora zadržati svoju treću poziciju. Da razgovaraju sa stranim medijima, kažu, nisu raspoloženi. U ovu kampanju dolaze nešto drugačiji, novo lice pokazuju promovišući porodične vrijednosti, žele da dopru do mladih i kažu da imati porodicu ne treba biti luksuz,za razliku od kampanje 2010. kada su više marširali, više pokazivali svoje militantno lice”, izvještava Saša Delić iz Mađarske. 

Desničari mijenjaju ruho

Priliku mogu imati među brojnim neodlučnim biračima koji su apatični zbog političkih previranja. Zato desničari mijenjaju ruho.

Robert Laszlo, politički analitičar, smatra: “Na neki način su morali doprijeti do novih glasača koje ne privlači oštra kampanja protiv Jevreja, Roma ili EU-a, ali se mogu privući obećanjem – mi smo nova snaga, mi smo mladi, nemamo nikakvu prošlost u vladama, čisti smo, nismo komunisti, nikada nismo vladali ovom zemljom, mi smo obećanje za budućnost.”

Novo je i da će zastupnici biti birani u jednom izbornom krugu umjesto dosadašnja dva. Bez obzira na nepoznanice i izazove, vladajući vjeruju da će novine donijeti efikasniju i jefitniju upravu za moderniju i jaču državu. Opozicija bi na to rekla – ekonomija vam je u rasulu.

Izvor: Al Jazeera