Dvadeset godina od početka genocida u Ruandi

Ruanda danas obilježava dvadeset godina od početka genocida u kojem je ubijeno gotovo milion ljudi, većinom pripadnika manjinske etničke skupine Tutsi.

Naš je reporter razgovarao sa jednim od preživjelih. Upozoravamo gledatelje da su neki videoprizori uznemirujući.

Memorijalni centar Murambi mjesto je za mrtve bez imena. 50.000 ljudi ubijeno je u nekadašnjoj školi tokom genocida u Ruandi, kad su se etnički Hutui okrenuli protiv manjinskih Tutsija.

Vlada ih je ohrabrivala da sklonište potraže u školi i tvrdila da će tu biti sigurni od paravojnih jedinica Hutua. Ali, bila je to zamka. Sada su tu samo tijela koja žive podsjećaju na ono što se dogodilo.

Kriza čovječanstva

Stephen Smith, turist, kaže: “Ovo mjesto predstavlja krizu čovječanstva. Lako je reći: To se dogodilo u nekoj maloj afričkoj zemlji i nema nikakve veze sa mnom. Ali ovo mjesto, zapravo, predstavlja propust cijelog svijeta.”

Gaspar Mukuje jedan je malobrojnih koji su preživjeli masakr u Murambiju. Tada je izgubio roditelje i osmero braće i sestara. Danas je kustos i vodič u centru. Izabrao je taj posao kao način suočavanja s tragedijom koju je preživio.

Gaspard Mukwiye, preživjeli, kaže: “Ponosan sam na to što radim kao vodič u memorijalnom centru posvećenom genocidu. Mislim da je to moja odgovornost. Na taj način dajem glas svojoj majci, ocu, braći i sestrama, koji više ne mogu govoriti.”

Dvadeset godina od genocida Ruanda je postigla nevjerovatan napredak pokušavajući izbjeći ponavljanje prošlosti.

Na poljima na kojima je počinjen masakr, poljoprivrednici iz različitih etničkih grupa zajedno rade kako bi nahranili narod.

A vlada predsjednika Paula Kagamea provodi ambiciozni plan obnove infrastrukture.

Mohammed Adow izvještava: “Ruanda je postavila temelj svoje budućnosti tamo gdje ga ranije nije bilo – od obaveznog školovanja za svu djecu, preko netolerisanja korupcije, do prihvatanja informacijskih tehnologija. Ova mala zemlja okreće se budućnosti, znajući da povratak u prošlost jednostavno nije opcija.”

Pomoć zapadnih zemalja

Anastase Shyaka iz Odbora za upravljanje Ruandom kaže: “Tragični događaji genocida 1994. uvijek će ostati u našem sjećanju, ali nas ne mogu spriječiti da krenemo naprijed i izgradimo svijetlu budućnost. Sve to radimo uz pomoć državnog vrha koji predvodi predsjednik Kagame.”

Za napredak Ruande djelimično je zaslužna finansijska pomoć zapadnih zemalja.

U tehnološkom centru u Kigaliju zaposleni neumorno rade na razvoju kompjuterskog softvera i aplikacija. Kažu da se pomoću tehnologije Ruanda može izvući iz siromaštva, jedne od stvari koje su genocid i uzrokovale.

Izvor: Al Jazeera