Kraj pomorske i zračne potrage za avionom

Vjeruje se da ostaci Boeinga 777 Malaysia Airlinesa sa 239 osoba leže u vodama zapadne Australije (EPA)

Potraga za nestalim zrakoplovom na letu MH370 u Indijskom oceanu ušla je u srijedu u novu fazu, povlačenjem zrakoplova i većine brodova koji od 8. ožujka sudjeluju u akciji, a prednost se sada daje podmorskom istraživanju, prenosi Hina.

Australske vlasti, koje vode operaciju, objavile su da će se potraga “idućih tjedana” usmjeriti na istraživanje morskog dna ispred zapadne obale Australije, gdje se vjeruje da leže ostaci Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, u kojemu je bilo 239 osoba.

Dosad najskuplja potraga

U potrazi na jugu Indijskog oceana sudjeluje osam zemalja – Australija, Novi Zeland, Malezija, Japan, Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kina – s više od 300 polijetanja zrakoplova, u nadi da će pronaći ostatke olupine.

Dosad najskuplja potraga u povijesti zrakoplovstva počela je 18. ožujka na prostoru površine veće od 4,5 milijuna četvornih kilometara i još nije dala rezultata.

U ponedjeljak je australski premijer Tony Abbott rekao da će se podmorsko istraživanje pojačati i proširiti “ako treba i na čitavu zonu u kojoj se, pretpostavlja se, srušio zrakoplov, veličine 700 puta 80 kilometara”, ili gotovo 60.000 četvornih kilometara.

Pritisak porodica nestalih

Zrakoplov je nestao 8. ožujka na letu iz Kuala Lumpura za Peking.

I dalje nije poznato zašto je promijenio smjer i nestao s radara.

Malezijske vlasti još nisu isključile mehaničke probleme, ali i rekle da dokazi ukazuju na to da je namjerno skrenut s predviđene rute.

Malezija je pod pritiskom ožalošćenih obitelji da pronađene olupinu aviona kako bi se točno utvrdilo što se dogodilo.

Izvor: Agencije