Život kućnih pomoćnica nalik ropstvu

Predstavnici Međunarodne organizacije za rad kažu kako u Pakistanu blizu osam i pol milijuna ljudi radi kao kućno pomoćno osoblje.

Većinom su to žene, a 91 posto njih izloženo je seksualnom zlostavljanju. Pakistan nema zakon koji štiti ovo osoblje, stoga je teško zaštititi te žene i osigurati im prava.

Nekoliko kućnih pomoćnica radi kod jedne bogate obitelji u Pakistanu. Diljem zemlje ih je više milijuna.

Nemaju izbora

Mnoge rade u izuzetno teškim uvjetima, bez određenog radnog vremena. Znaju biti izložene fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Zbog velikog siromaštva i nepismenosti, drugog izbora nemaju. Njihov glas nitko ne čuje.

“Gazdarica je moju kćer optužila za krađu nakita, nakon čega ju je gazdaričin muž pretukao. Potom su je pretresli. Budući da ništa nisu našli, pozvali su policiju. Rekli su im da je ne puštaju iz kuće dok ne prizna. Nije puštena sve dok nije platila 1.800 dolara. Taj novac je morala posuditi”, svjedoči Nasima Bibi, majka kućne pomoćnice.

U prostorijama nevladine organizacije za zaštitu kućnog osoblja, kućne pomoćnice mogu podijeliti svoje probleme s aktivistima.

Ali oni mogu pomoći samo onim ženama koje im se obrate. Neke se radnice drže u uvjetima koji nalikuju ropstvu, bez prava i vremena da izađu izvan kuće.

Zakon ne štiti prava kućnih pomoćnica

“U Pakistanu ne postoji zakon koji štiti osnovna prava kućnih pomoćnica. Ne isplaćuju im se potpune plaće. Izložene su seksualnom zlostavljanju i optužbama za krađu. Pokušavamo Vladu uvjeriti da svemu tome stane ukraj”, kaže Sayema Anwar, aktivistica Organizacije za zaštitu kućnog osoblja ‘Kućna mreža’.

Pakistan i dalje nije ratificirao Konvenciju 189. međunarodne organizacije za rad. Nema ni zakon koji štiti kućne pomoćnice.

I sve dok se ne donesu zakonske regulative koje uređuju ta područja, male su šanse da će se položaj tih žena poboljšati.

Izvor: Al Jazeera i agencije