Darth Vader želi Ukrajinu na ‘tamnoj strani’

Vader je tražio i lokaciju za parking za svoj svemirski brod (Reuters)

Dok se Ukrajina bori sa vlastitom tamnom stranom, glavni negativac kultnog naučno-fantastičnog serijala Ratovi zvijezda Darth Vader objavio je da će se kandidirati za predsjednika i vratiti slavu potlačenoj naciji.

Sith Lord, odnosno nepoznati demonstrant u kostimu Dartha Vadera, često viđen na kijevskom Trgu nezavisnosti u pratnji dvojice stormtroopera, izabran je za zvaničnog kandidata Ukrajinske internetske stranke, koja je postala poznata po svojim teatralnim javnim nastupima.

“Nakon pobjede na unutarstranačkim izborima bez konkurencije, drug Vader će biti naš prvi kandidat”, rekao je lider stranke Dmitrij Golubov, koji je odslužio zatvorsku kaznu za krađu kreditnih kartica putem interneta.

U crnom oklopu, sa crnom maskom i plaštom Darth Vader je bio uključen u više političkih akcija u zemlji.

Vratiti izgubljenu slavu

U novembru 2013. godine njegovi pomoćnici stormtrooperi odnijeli su ga u Gradsku vijećnicu u Odesi, gdje se proglasio gradonačelnikom tog grada.

Lokalni mediji javljaju da je zatražio i komad zemlje gdje će parkirati svoj svemirski brod.

“Samo ja mogu napraviti carstvo od republike, vratiti izgubljenu slavu, izgubljene teritorije i izgubljeni ponos ove zemlje”, rekao je Vader.

Stranka kaže da su platili potrebnih 160.000 eura za registraciju svog neobičnog kandidata.

Ukrajinski predsjednički izbori bit će održani 25. maja, nakon što je Parlament svrgnuo proruskog lidera Viktora Janukoviča, poslije krvavih protesta protiv njegove vlade.

Ukrajinska internetska stranka registrirana je 2010. godine, a ciljevi su joj elektronska vlada, tranzicija na digitalne medije i besplatni kursevi za korištenje kompjutera u cijeloj zemlji.

Izvor: Agencije