Manningu potvrđena zatvorska kazna

Vojni sud je krajem jula prošle godine Manninga oslobodio krivice za pomaganje neprijatelju, što je bila najteža tačka optužnice (AP)

Američkom vojniku Bradleyju Manningu, preko koga su američki vojni dokumenti velike tajnosti došli do internetske stranice WikiLeaks, potvrđena je kazna zatvora od 35 godina.

General Američkog vojnog suda odbio je molbu njegove odbrane za pomilovanje. Čak 700.000 dokumenata i videozapisa koje je Manning predao australskom istraživačkom novinaru Julianu Assangeu, najveće je curenje povjerljivih podataka u historiji američke vojske.

Manning je osuđen u augustu 2013. na 35 godina zatvora zbog davanja povjerljivih dokumenata WikiLeaksu.

Tada je u američkoj vojnoj bazi Fort Meade u Marylandu odlučeno da se od kazne odbija 1.249 dana zatvora koje je Manning već odslužio. Također, otpušten je iz vojske.

Niži vojni analitičar Manning dao je više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s ratišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu, što je tu internetsku stranicu, koja zagovara transparentnost politike, i njenog osnivača Assangea dovelo u centar pažnje svjetske javnosti.

Manning će svoje naredne godine vjerojatno provesti u vojnom zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu, gdje je boravio do suđenja.

Tužitelji su zatražili 60 godina zatvora, a odbrana je nastojala postići blažu kaznu, tvrdeći da su Manningovi nadređeni zanemarili znakove mentalnog stresa.

Manningov advokat je tada predlagao da kazna ne pređe 25 godina zatvora, zamolivši sud da prilikom izricanja presude balansira između rehabilitacije i kazne, ali i navodeći kako za 25 godina istječe vrijeme u kojem će oznaku povjerljivosti izgubiti neki od dokumenata koje je Manning otkrio.

Vojni psiholog je svjedočio da se Manning osjećao izolirano, jer se borio se dilemama u vezi s rodnim identitetom.

Izvinjenje osuđenog

Manning je dan nakon presude poslao pismo iz zatvora u kojem kaže da od sada želi nastaviti život kao žena pod imenom Chelsea i da se tako osjeća od djetinjstva.

Vojni sud je krajem jula prošle godine Manninga oslobodio krivice za pomaganje neprijatelju, što je bila najteža tačka optužnice, ali ga je proglasio krivim po većini od ukupno 20 tačaka optužnice.

Da je bio osuđen za pomaganje neprijatelju, mogao se suočiti sa doživotnom zatvorskom kaznom.

Manning je pred sudom priznao krivicu, ali je istakao kako u vrijeme kada je dostavio podatke WikiLeaksu nije mislio da radi bilo šta loše, te se izvinio zbog onoga što je uradio.

“Žao mi je što sam povrijedio ljude. Žao mi je što sam povrijedio SAD”, rekao je prošle godine Manning na Vojnom sudu.

“Izvinjavam se zbog neočekivanih posljedica mojih postupaka. Posljednje tri godine bile su poučno iskustvo za mene”, kazao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije