Brod za uništavanje hemijskog oružja

Prema riječima glasnogovornika Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), rok za uništavanje sirijskog oružja, a to je kraj juna, moguće je ispoštovati.

Sirija je već predala polovinu zaliha, a novinarka Al Jazeere Sonia Gallego posjetila je brod na kojem će oružje biti uništeno.

Otprilike 4.000 kilometara od Sirije, na drugom kraju Sredozemnog mora, usidren je Cape Ray, brod koji bi trebao igrati ključnu ulogu u uništavanju najopasnijeg sirijskog hemijskog oružja.

Trenutno se nalazi u mornaričkoj bazi Rota, na jugozapadu Španije. Već nekoliko mjeseci stručnjaci ga opremaju za narednu misiju. Na njemu će se vršiti razgradnja i neutralizacija 560 tona hemijskog oružja iz Sirije.

Riječ je o monumentalnoj, multilateralnoj misiji. Sirijska Vlada planira do kraja ovog mjeseca okončati predaju oružja sa različitih lokacija.

Danski i norveški brodovi preuzet će hemijski materijal u luci Latakia. Nakon toga će se Cape Ray uputiti ka luci Gioia Tauro na jugu Italije, gdje će biti izvršeno prebacivanje zaliha s broda na brod.

„Smatramo da na raspolaganju imaju sva potrebna sredstva za početak uklanjanja preostalih hemikalija. Također, moramo istaknuti da vrijeme ističe“, kaže Michael Luhan iz OPCW-a.

Proces dekontaminacije

Proces će biti pažljivo nadgledan. Na palubi pod pritiskom bit će izvršena neutralizacija iperita i sarina.

Voda će u sistemu za hidrolizu pretvarati hemikalije u industrijski otpad, koji će se moći obrađivati u komercijalnim postrojenjima.

„Nakon procesa neutralizacije svi koji učestvuju u tom procesu doći će ovamo i početi vlastiti proces dekontaminacije“, javlja Al Jazeerina novinarka Gallego sa juga Španije.

Procjenjuje se da će cijeli proces, koji bi trebao biti obavljen u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, trajati dva mjeseca.

Međunarodna zajednica i dalje se nada da će Sirija ispuniti obećanja o isporuci svih zaliha na vrijeme.

Izvor: Al Jazeera