Britanija istražuje Muslimansku braću

Vlada Egipta okrivljuje Muslimansku braću za nasilje nakon vojnog udara prošlog ljeta (AFP)

Britanski premijer David Cameron naložio je obavještajnim agencijama te zemlje da provedu istragu o Muslimanskoj braći zbog navoda da ta grupa koristi London kao bazu poslije sloma aktivnosti u Egiptu.

Cameronov ured je u utorak objavio da je premijer zatražio interni Vladin pregled filozofije i aktivnosti Muslimanske braće i politike Vlade prema toj organizaciji, prenio je AP.

Glasnogovornica premijera izjavila je da je, “zbog navodnih veza te grupe sa nasilnim ekstremizmom, apsolutno ispravno i razborito zauzeti odgovarajući stav prema aktivnostima Braće”.

Downing Street je dodao Vlada Velike Britanije nije “držala korak” s idejama i vrijednostima organizacije, sve dok nisu došle do izražaja.

Aktivnosti u Londonu

Vlada je djelovala nakon izvještaja da su se lideri Braće sastali u Londonu prošle godine kako bi reagirali na egipatsku krizu kada je jedan od njihovih vodećih članova Muhamed Mursi svrgnut s funkcije predsjednika, navodi The Times.

Ured za medije Muslimanske braće nalazi se u sjevernom Londonu. Saudijska Arabija i Egipat su stavili taj pokret na listu terorističkih organizacija.

Nakon svrgnuća Mursija, nove egipatske vlasti proglasile su tu grupu terorističkom organizacijom. Prošlog mjeseca stotine njegovih pristalica osuđene su na smrt.

Muslimanska braća tvrde da je njihova organizacija mirovna i humanitarna politička grupa, ali njeni protivnici smatraju da je odgovorna za orkestriranje vala napada na pripadnike egipatske policije i vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije