Od obećane pomoći Sirijcima doniran 1 posto

Ujedinjeni narodi i Crveni križ su dostavili humanitarnu pomoć Doumi. Ovo predgrađe Damaska jedno je od najjačih pobunjeničkih utvrđenja. Osim Doumi, pomoć će biti raspoređena i u Istočnu Gotu.

Na donatorskoj konferenciji održanoj u siječnju u Kuvajtu, zapadne i zaljevske zemlje Ujedinjenim narodima su obećale pomoć vrijednu dvije i pol milijarde dolara, neophodnu milijunima Sirijaca.

Međutim, najnovije brojke pokazuju da je do sada doniran samo jedan posto te pomoći.

Potreba za hitnom humanitarnom pomoći mnogo je veća nego što je bilo tko mogao predvidjeti kada je, prije više od tri godine, sukob počeo.

UN tražio 6,5 milijardi dolara

Prema podacima UN-a, više od 2,6 milijuna Sirijaca izbjeglice su u susjednim zemljama.

Stvarni broj mnogo je veći, a više od milijun izbjeglica trenutačno živi samo u jednoj od tih zemalja, u Libanonu. Procjenjuje se i to da unutar Sirije devet milijuna ljudi treba pomoć.

U siječnju je Kuvajt bio domaćin donatorske konferencije čiji je cilj bio prikupiti sredstva za pomoć Sirijcima. Sudionice su obećale milijune dolara, ali pitanje je koliko je tog novca do sada zaista uplaćeno.

UN je u siječnju tražio 6,5 milijardi dolara – rekordan iznos kada je riječ o humanitarnoj pomoći.

Riječ je o dva odvojena apela. Za one kojima je potrebna pomoć u samoj Siriji – 2,2 milijarde dolara. Od toga je UN do sada dobio 237 milijuna.

Drugi apel odnosio se na zemlje u regiji – potrebne su im 4,3 milijarde, od kojih je do sada donirano 674 milijuna.

Ozbiljnost situacije

Ukupno je jedan posto traženih sredstava uplaćen Ujedinjenim narodima. Činjenica je da su od konferencije prošla tek dva mjeseca i da pojedine zemlje novac doniraju izravno humanitarnim organizacijama, zaobilazeći UN.

Ipak, mnogi su zabrinuti. Prošle godine uplaćeno je 70 posto obećanih sredstava.

“Ako im ne damo hranu, neće jesti. Ako od nas ne dobiju lijekove, umrijet će. Nema riječi kojima se može izraziti ozbiljnost situacije i potreba za humanitarnom pomoći za ljude u Siriji, kao ni to koliko im je hitno ta pomoć potrebna”, upozorava John Ging, direktor humanitarnih operacija UN-a.

Neophodno je, kaže Ging, da novac obećan u raskošnoj kraljevskoj palači u Kuvajtu dođe do onih na drugoj strani spektra – do Sirijaca koji već tri godine jedva preživljavaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije