Zet Bin Ladena proglašen krivim za terorizam

„Oluja aviona neće stati“, kazao je Abu Ghaith u oktobru 2001. godine, a taj snimak je vidjela i porota u sudnici (AP)

Američki sud u srijedu je proglasio krivim Sulejmana Abu Ghaitha, zeta Osame bin Ladena, po optužbama povezanim s terorizmom.

Presuda je uslijedila nakon pet sati vijećanja porote. Abu Ghaith je bio optužen za zavjeru za ubijanje Amerikanaca, te za podršku teroristima dok je bio glasnogovornik Al-Kaide, nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

Porota ga je proglasila krivim za zavjeru za ubijanje američkih građana, zavjeru za osiguravanje podrške Al-Kaidi te osiguravanje te podrške.

„On je bio više od pukog ministra propagande Osame bin Ladena“, kazao je američki tužitelj Preet Bharara.

„Samo nekoliko sati nakon užasnih napada 11. septembra Abu Ghaith je koristio svoj položaj u Al-Kaidinoj ubilačkoj hijerarhiji kako bi nagovarao druge da pristupe Al-Kaidi i njenoj misiji ubijanja Amerikanaca.“

Najava žalbe

Advokat odbrane Stanley Cohen izašao je iz suda sa najavom žalbe, a za svog klijenta je kazao kako je „stoički primio presudu“, te kako „ovo nije kraj, već početak“.

Abu Ghaith je tokom trosedmičnog procesa svjedočio o tome da je odgovarao na zahtjeve Bin Ladena nakon napada da govori na videosnimcima kako bi privukao nove sljedbenike, spremne da idu na misije slične onoj od 11. septembra.

„Oluja aviona neće stati“, kazao je u oktobru 2001. godine, a taj snimak je vidjela i porota u sudnici.

Uhvaćen je u Jordanu prošle godine i prebačen u New York. Abu Ghaith je aktivno učestvovao u suđenju, a svjedočenja i unakrsna ispitivanja je slušao uz pomoć prevodioca na arapski jezik.

Određivanje kazne je planirano za 8. septembar, a prijeti mu doživotni zatvor.

On je osoba sa najvišim rangom u Al-Kaidi kojoj je suđeno na teritoriji SAD-a od napada 11. septembra.

Izvor: Agencije