Vijeće sigurnosti opet o korejskim raketama

Još nije jasno hoće li Kina, zaštitnik Pyongyanga u Vijeću sigurnosti, podržati osudu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će konzultacije iza zatvorenih vrata kako bi se razgovaralo o mogućoj osudi Sjeverne Koreje zbog najnovijeg lansiranja balističkih projektila, najavili su UN-ovi diplomati.

Zahtjev za održavanje posebne sjednice o Sjevernoj Koreji stigao je iz SAD-a, potvrdili su agenciji Reuters anonimni diplomatski izvori, te potvrdili da je već za danas zakazan sastanak predstavnika 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja lansirala je u utorak nekoliko balističkih projektila srednjeg dometa prema moru, potvrdili su i službeni Tokio, i Seul uz upozorenje kako je riječ o raketama koje mogu dosegnuti Japan.

Iako su anonimni UN-ovi diplomati najavili kako će Washington predložiti izjavu Vijeća sigurnosti da osuditi lansiranje projektila, još nije jasno hoće li Kina, zaštitnik službenog Pyongyanga u Vijeću, podržati takvu osudu.

Zamjenica glasnogovornice State Departmenta Marie Harf prethodno je izjavila kako SAD „koordiniraju aktivnosti sa saveznicima i partnerima, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se poduzele odgovarajuće mjere kao odgovor na najnoviju provokaciju i za rješavanje prijetnje globalnoj sigurnosti koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program“.

Zbog lansiranja projektila glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon priopćenjem je osudio takav čin i poručio kako je to „suprotno izgradnji povjerenja u regiji“

Pozvao je Sjevernu Koreju da prekine aktivnosti s balističkim projektilima i usredotočiti se, zajedno s drugim zemljama, „na dijalog i diplomatske akcije potrebne za održavanje regionalnog mira i sigurnosti“.

Merkel za ujedinjenje Korejâ

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je južnokorejskoj predsjednici Park Geun-hye da će Njemačka pomoći u ujedinjenju podijeljenog korejskog poluotoka.

“Želimo snažno poduprijeti Koreju u vezi s tim važnim pitanjem ujedinjenja”, istaknula je Merkel u srijedu navečer, na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskom liderkom Park Geun-hye.

“Njemačka je 40 godina bila podijeljena i Koreja je u istoj situaciji već 70 godina. Zato želimo, to je naša zadaća i dužnost, pomoći onima koji žele uspostaviti nacionalno jedinstvo”, dodala je kancelarka, koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, a svoju političku karijeru je počela nakon pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

Posebne veze

“I naši ministri vanjskih poslova će razgovarati o ujedinjenju”, dodala je prilikom četverodnevne posjete korejske predsjednice Njemačkoj.

Njena gošća iz Južne Koreje kazala je kako se “jako veseli” što se nalazi u Njemačkoj u ovoj važnoj godini, kada se obilježava 25. godina pada Berlinskog zida.

“Njemačka i Južna Koreja su posebno povezane zbog bolnog iskustva podijeljenosti”, rekla je, dodavši da je njemačko ujedinjenje 3. oktobra 1990. “primjer za mirno ujedinjenje” Koreja.

Izvor: Agencije