Otkriven čudesan asteroid s prstenovima

Chariklo je najveći asteroid koji kruži oko Sunca, u prostoru između Saturna i Urana, više od milijardu kilometara od Zemlje (EPA)

Brazilski istraživači otkrili su asteroid s prstenovima, šo je dosad najmanji svemirski objekt i tek peto tijelo, iza Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, koje ima prstenove.

Dva prstena oko kamena nazvanog Chariklo uočena su u lipnju prošle godine, tijekom okultacije koja je bila vidljiva samo iz Južne Amerike, prenosi Tanjug.

Kao što je i bilo očekivano, zvijezda je nakratko nestala kada je Chariklo zaklonio njezinu svjetlost, ali je ova minieklipsa astronomima otkrila daleko više nego što su se mogli nadati.

Iznenađenje za naučnike

“Nekoliko sekundi prije, a potom i nekoliko sekundi nakon okultacije, pojavile su se na trenutak dvije sjenke na sjaju zvijezde. Nešto je oko Charikla blokiralo njenu svjetlost”, navodi se u priopćenju Europskog južnog opservatorija.

Ispostavilo se da su to dva uska prstena – fenomen za koji se vjerovalo da je svojstven samo plinovitim divovima našeg Sunčevog sustava.

Uspoređivanjem podataka različitih teleskopa astronomi su uspjeli ne samo rekonstruirati oblik i veličinu Charikla, već i izgled, širinu i orijentaciju njegova dva obruča, koje su nazvali Oiapoque i Chui, prema rijekama u Brazilu.

Jedan Chariklov prsten je širok sedam, a drugi tri kilometara, dok razmak između njih iznosi devet kilometara.

Kao i Saturnovi, Chariklovi prstenovi su sačinjeni od zaleđene vode.

“Nismo tražili prsten, jer nismo mislili da ga mala tijela poput Charikla upoće mogu imati. Otkriće i mnoštvo detalja koje smo uočili potpuno su nas iznenadili”, kazao je Felipe Braga-Ribas iz brazilskog Nacionalnog opservatorija, prenosi AFP.

Ostatak drevnog sudara

Chariklo, kamen širine 257 kilometara, otkriven je 1997. godine i nazvan po vodenoj nimfi iz grčke mitologije.

To je najveći asteroid koji kruži oko Sunca, u prostoru između Saturna i Urana, više od milijardu kilometara od Zemlje.

Njegovi prstenovi su, po mišljenju astronoma, najverovatnije ostatak davnog svemirskog sudara.

“Verujemo da Chariklo ima barem jedan mali mjesec, koji tek trebamo otkriti”, dodao je Ribas.

Izvor: Agencije